KBRSF, VLP en LEWB sprokkelde reacties bij de Belgische springruiters na de eerste individuele kwalificatie, die het Belgisch team prima heeft doorstaan. Ook het succes van de Belgische fokkerij valt opnieuw op!

75 combinaties van start

Philippe Lejeune, regerend wereldkampioen is enthousiast over Vigo d’Arsouilles: “Ik mocht als eerste Belg de piste in en heb meteen een nulrit afgeleverd. Hoewel net binnen de toegestane tijd van 82 seconden heb ik een goed gevoel met deze dekhengst. We hebben hem speciaal gespaard voor deze Olympiade, zijn laatste grote sportoptreden, want na de Spelen gaat deze 14-jarige definitief de fokkerij in. Dat was de afspraak al met zijn eigenaar Joris De Brabander vanop de Wereldruiterspelen in Kentucky waar hij wereldkampioen werd. Het grote werk begint pas morgen, bij de eerste ronde van de landenprijs. We zijn er klaar voor”.

Grégory Wathelet, die pas sedert 6 maanden over Citizenguard Cadjanine Z beschikt, relativeerde die ene fout op de eerste hindernis (12a) van de laatste dubbelsprong. “Met die 4 punten moet je niet veel rekening houden, het is pas morgen in de eerste tour van de landenprijs dat het grote werk begint. Daar telt iedere balk wel voor de eindafrekening. Belangrijk is het om na de landenprijs bij de top 35 te behoren om verder te gaan in de individuele strijd.”

Dirk Demeersman: “Ik voel mijn paard aan zoals ik het gehoopt had: gewoonweg top want Buffero van het Panishof is beter dan ooit. Ze moeten ons wat meer krediet geven, want na de definitieve selectie waren er wel wat vragen. Belangrijk is toch dat je op ervaring kunt bogen. Onze sport evolueerde ook de laatste jaren enorm. We moeten ook meegroeien, en onze laatste teambuilding net voor de Spelen in Nieuwpoort zorgde wel voor een goed gevoel, een super sfeer en nooit geziene opvolging.”

Jos Lansink diende als laatste in de ring te verschijnen. “Ik heb een heel goed gevoel. Cavalor Valentina vt Heike sprong een perfecte omloop. Ik heb ze zelden zo goed aangevoeld. Kentucky was haar eerste kampioenschap en dit zijn Olympische Spelen waar alles nog veel groter is. Veel grotere tribunes, veel meer volk, veel pers langs de kant, het is allemaal veel indrukwekkender. Daarom heb je combinaties nodig die ervaring hebben en daarvan niet terugschrikken. Jammer dat deze dag al niet telde voor de Landenprijs, want met 3 foutloze omlopen en één balkje van Wathelet zouden we er niet slecht voorstaan. Ik heb een goed gevoel, we zitten op (de geplande) koers.”

België op de wereldkaart

De Belgische paardenhouderij doet het hier ook niet slecht. Van de 75 startende springpaarden waren er 16 % BWP’ers en 2 keer 2,66 % voor sBs en Zangersheide. Met 21,32 % is België het tweede sterkste land qua fokkerij op deze Olympiade. Nederland ligt duidelijk voorop met het meeste aantal paarden (28 %).

bron: equibel.be - foto: Belga