Achter elke man staat een sterke vrouw, in de paardensport vertaalt zich dat in achter elke ruiter/amazone schuilt een sterke groom. Het team van Equifans ging in gesprek met verschillende grooms op de weg richting de Wereldruiterspelen in Tryon. Eerste aan de beurt is Sylvain Benoit, de groom van Gregory Wathelet. Sylvan Benoit werkt reeds vier jaar als groom voor Gregory Wathelet. Daarbij kan de man rekenen op vijftien jaar professionele ervaring. Naar eigen zeggen is zijn rol in de eerste plaats de gezondheid van de paarden goed houden. "Ik moet zorgen voor de paarden. Hun fysieke en mentale welzijn dien ik te garanderen. Door ervaringen en tijd met hen te delen leer ik luisteren en ontdekken wat ze nodig hebben." "Wij zijn op wedstrijd (en op stal) de eerste die toekomen en laatste die vertrekken," vertelt Benoit. Benoit is opgegroeid tussen de springpaarden en heeft nooit een andere discipline verkend. "Ik heb nooit gewerkt in een andere discipline. Gregory is iemand rigoureus en goed, dat klikt. Ik heb geen nood om me dus momenteel te wijzigen. Het belangrijkste is dat we elkaar vertrouwen! Dat is de basis om als team verder te timmeren naar de top."

In de springsport zijn veranderingen van stallen en/of paarden een bijna dagelijkse gewoonte. Hoe beleef je deze momenten?

Verandering is altijd moeilijk. Zowel voor de ruiter als voor de groom. Je kan wel proberen om je hiervoor af te schermen, maar elk vertrek komt toch hard aan. Desondanks weten we dat het nodig is om het team te runnen.

Is het groom werk op een kampioenschap anders als op een "normale" wedstrijd?

Ik heb het geluk gehad te mogen groomen voor Gregory op twee Belgische kampioenschappen en was eveneens present tijdens Gregory's gloriemoment waarbij hij de Zilveren EK-medaille greep in Aken. Ook heb ik voor een andere ruiter reeds ervaring met Wereldruiterspelen. Het verschil met andere wedstrijden is dat de inzet groter is. Iedereen zal de resultaten van een kampioenschap onthouden. Daarom is het belangrijk te beseffen dat er een enorme mentale druk ligt op de ruiter en zijn paarden. In die situaties vind ik het belangrijk me aann de normale rituelen te houden. Vooral bij bv. Corée, zij is er erg gevoelig voor.