Spits kon rekenen op Calvino II de Nyze Z (v. Calvaro Z) om deze kwalificatieproef foutloos te doorstaan. Het duo reed een voorzichtige ronde met een 22ste plaats als beloning. 

Op één stond de BWP merrie Nice van Baublo (v. Bisquet Balou vd Mispelaere). Zij werd door Pedro Veniss (BRA) foutloos rondgestuurd richting de overwinning. Op twee stond de Fransman Bruno Garez met United Sunheup (v. Balougran Z). Niklaus Rutschi (SUI) vervolledigde de top drie met Cardano CH (v. Chameur). 

Net buiten het podium kwam nog een Belgisch paard de kop opsteken. Pjotr van de Kruishoeve (v. Bamako de Muze) werd gefokt door Eric Polfliet en werd in 2017 via ET Auctions verkocht. De achtjarige BWP hengst zit al geruime tijd onder de Ierse David Simpson. 

Uitslag

Wat later zadelde Spits ook King van Essene (v. Calido I) voor de 4* 1.40m rubriek. Een uitdagende proef stuurde heel wat ruiters in de fout en ook Spits bleef met de dertienjarige hengst niet gespaard van een springfout. Het duo werd uiteindelijk wel nog vijftiende. 

De Fransman Nicolas Delmotte is aan een ware veroveringstocht bezig op deze eerste dag van Chantilly en won derde rubriek van de dag. Hier kon de Fransman rekenen op Citadin du Chatellier (v. L'Arc de Triomphe).