In het 1.60m hoge parcours voor de Derby had Van Massenhove opnieuw de 11-jarige Nand van 't Bergske (Scendix) onder het zadel. Hoewel het duo nog gisteren foutloos wist af te werken, keken ze dit keer tegen twaalf strafpunten aan. Hun ronde leverde uiteindelijk wel nog de vijftiende plaats op. 

De winnaars van vorig jaar’s Agria Derby Trial, Robert Whitaker en Carlos Ribas, deelden vandaag opnieuw de eer - en ze werden vergezeld door William Funnell, de winnaar van 2022, in een gedeelde eerste plaats. Bij de drie combinaties die foutloos wisten af te werken blonk ook de Belgische fokkerij uit. De door Wies en Hans Moens gefokte BWP'er Juan van't Arkelhof (Diamant de Semilly) werd door de Braziliaan Carlos Eduardo Mota Ribas vlekkeloos naar de eindmeet gestuurd. 

Hun rondes waren de enige foutloze van de 26 deelnemers, maar de drie ruiters besloten gezamenlijk de eer te delen om hun paarden te sparen voor de Al Shira’aa Derby op zondag. 

"Deze klasse is ideaal opgebouwd om de paarden in de ring te krijgen en ze te laten wennen aan de natuurlijke hindernissen," zei de Braziliaanse Carlos Ribas, wiens overwinning te danken was aan de 15-jarige Juan Van’t Arkelhof. "Het geeft ze vertrouwen, ondanks dat het een 1.60m klasse is, dus de hindernissen zijn erg hoog. Ik was echt tevreden met mijn ronde," voegde hij eraan toe.

Robert Whitaker reed hetzelfde paard waarmee hij 12 maanden geleden won, Evert. Na nu twee opeenvolgende overwinningen in de Agria Derby Trial te hebben behaald, richt Robert zijn vizier op het winnen van de Al Shira’aa Derby voor de eerste keer.

"De Derby draait meer om kracht dan om snelheid, dus we willen de paarden fris houden zodat ze een goede kans hebben," legde Robert uit, die dicht bij het wedstrijdterrein in West Sussex woont. "Ik was echt blij met mijn paard - hij sprong fantastisch. Ik heb nog nooit met hem in de Derby gesprongen, maar ik denk dat hij het kan. Hij heeft Grands Prix gesprongen en hij is erg dapper. Hij heeft eerder de King George gesprongen en hij houdt van deze ring, dus ik denk dat hij klaar is voor zondag."

Voor William Funnell was het de ideale voorbereiding voor zijn recordpoging op zondag, wanneer hij zal proberen de eerste ruiter te worden die de Boomerang Trofee vijf keer wint. Hij sprong indrukwekkend foutloos met Dublon, de nummer twee van vorig jaar’s Al Shira’aa Derby.

"Dit was mijn eerste wedstrijd met dit paard rond deze tijd vorig jaar, en hij sprong een behoorlijk goede ronde in de Trial en ging foutloos in de Derby. Ik ken hem nu wat beter en hij voelt wat frisser aan, maar ik zou nog steeds tevreden zijn met een foutloze ronde op zondag zoals we vorig jaar hadden!" zei hij. "Ik heb waarschijnlijk nog maar een paar kansen in de Derby, dus ik leg druk op mezelf – ik heb dit paard grotendeels gehouden om dit jaar nog een poging te wagen. Ik heb niet zoveel tijd gehad om te rijden omdat ik chef d'equipe ben voor het UAE-team voor het jaar naar Parijs."

CSI4* 1.45m Derby Two Phase

Op de rug van de 10-jarige Olympic van de Padenborre (Baloubet du Rouet) plaatste Van Massenhove zich op de twaalfde plaats in de CSI4* 1.45m rubriek. Opnieuw werden de bovenste plaatsen opgeëist door de plaatselijke combinaties met winst voor Nicole Lockhead Anderson en Mecoblue PS (Messenger).

De door Gustaaf Quintelier gefokte Ovidius vd Donkhoeve (Zirocco Blue) werkte onder David Simpson foutloos af en werd zesde. Stal de Krochten's Happiness DK Z (Hooch DK) werd met Beata Hermelin achtste. Op tien zagen we de Zangersheide ruin Amazing-K Van't Kattenheye Z (Arezzo VDL) met Alexandra Somerville-Cotton.

Resultaten