Vorig weekend was het de dag van het paard in Hélécine, op het provinciaal domein. Hier toonde het Palomino stamboek een paar prachtige exemplaren van paarden in een mooi 12-tal. 2 keer per dag gaven ze een gracieuze voorstelling waar speciaal gekleurde paarden mooi door en naast elkaar figuren reden. Het 12-tal bestond uit 2 cremello’s die enorm opvielen met hun mooie lichte kleur. Er waren ook 4 valk-gekleurde paarden, waarbij 1 een donkere valk was, eerder zeldzaam. Verder waren er ook 5 palomino’s, waarvan 1 een ponyhengst is. En tot slot was er een Palomino leopard appaloosa merrie, die hoort bij de palomino’s maar net iets opvallender is wegens de gestipte vacht. 4 ervan zijn goedgekeurde hengsten, waarvan 1 een pony is. Verder waren er 3 merries en 5 ruinen. De 12 ruiters, waarvan het merendeel eigenaar was van zijn/haar paard, hebben een team gevormd om in een uitzonderlijk mooie omgeving 4 keer op 2 dagen een prachtige show te presenteren. Men kan alvast hopen dat ze het volgend jaar opnieuw doen. Maar wat determineert het al dan niet behoren tot ras genaamd Royal Belgian Palomino? Het Royal Belgian Palomino bestaat al 36 jaar, maar pas in 2009 werd de Belgische Palomino erkend als ras. Binnen dit ras zijn er 6 types erkend in het stamboek: het sportpaard, arabische, barok, quarter, sport pony en mini-paard type. En wat zijn nu juist de kleuren die bijdragen tot de herkenbaarheid van het ras?
Palomino: goudkleurig met een witte staart en witte manen.
Cremello: licht crèmekleurig met witte manen, een witte staart en blauwe ogen.
Valk/isabel/buckskin: geelachtig met zwarte benen, manen en staart Deze 3 zijn de bekendste kleuren. Verder heb je ook nog perlino, smoky black en smoky cream. Hoe verkrijg je deze prachtige kleuren? D.m.v. genen; bepaalde genen geven je paard een net iets lichtere of donkere kleur. Hierover volgt misschien nog een artikel, na een lange studie over de kleurgenen. Hier vind je meer foto’s en informatie over de Royal Belgian Palomino.Vorig weekend was het de dag van het paard in Hélécine, op het provinciaal domein. Hier toonde het Palomino stamboek een paar prachtige exemplaren van paarden in een mooi 12-tal. 2 keer per dag gaven ze een gracieuze voorstelling waar speciaal gekleurde paarden mooi door en naast elkaar figuren reden. Het 12-tal bestond uit 2 cremello’s die enorm opvielen met hun mooie lichte kleur. Er waren ook 4 valk-gekleurde paarden, waarbij 1 een donkere valk was, eerder zeldzaam. Verder waren er ook 5 palomino’s, waarvan 1 een ponyhengst is. En tot slot was er een Palomino leopard appaloosa merrie, die hoort bij de palomino’s maar net iets opvallender is wegens de gestipte vacht. 4 ervan zijn goedgekeurde hengsten, waarvan 1 een pony is. Verder waren er 3 merries en 5 ruinen. De 12 ruiters, waarvan het merendeel eigenaar was van zijn/haar paard, hebben een team gevormd om in een uitzonderlijk mooie omgeving 4 keer op 2 dagen een prachtige show te presenteren. Men kan alvast hopen dat ze het volgend jaar opnieuw doen. Maar wat determineert het al dan niet behoren tot ras genaamd Royal Belgian Palomino? Het Royal Belgian Palomino bestaat al 36 jaar, maar pas in 2009 werd de Belgische Palomino erkend als ras. Binnen dit ras zijn er 6 types erkend in het stamboek: het sportpaard, arabische, barok, quarter, sport pony en mini-paard type. En wat zijn nu juist de kleuren die bijdragen tot de herkenbaarheid van het ras?
Palomino: goudkleurig met een witte staart en witte manen.
Cremello: licht crèmekleurig met witte manen, een witte staart en blauwe ogen.
Valk/isabel/buckskin: geelachtig met zwarte benen, manen en staart Deze 3 zijn de bekendste kleuren. Verder heb je ook nog perlino, smoky black en smoky cream. Hoe verkrijg je deze prachtige kleuren? D.m.v. genen; bepaalde genen geven je paard een net iets lichtere of donkere kleur. Hierover volgt misschien nog een artikel, na een lange studie over de kleurgenen. Hier vind je meer foto’s en informatie over de Royal Belgian Palomino.