Op voorhand was al duidelijk dat Gregory Wathelet, indien hij niet zou moeten invallen bij het team, de individuele kwalificatie zou starten in Parijs met zijn 13-jarige hengst. In teamverband werd eveneens voor vertrek beslist dat Wilm Vermeir en zijn 16-jarige Iq een stapje terug zouden doen. 

Bondscoach Peter Weinberg: "Bij grote Kampioenschappen wordt altijd op voorhand beslist, samen met het ganse team, wie er zal rijden. Dat doen we om de rust en vrede binnen het team tijdens het kampioenschap te kunnen bewaren. Deze beslissing is dan ook definitief bij vertrek, tenzij het door onvoorziene omstandigheden nog zou moeten wijzigen."

"Omdat Bond Jamesbond de Hay soms wat kijkerig kan zijn in het parcours hebben we besloten hem niet voor het team te laten rijden, maar alles in te zetten op de individuele medaillekansen. Hierbij werd gekeken welke combinatie we zouden vervangen, en daarbij viel de beslissing voor Wilm en Iq. Daar gingen alle partijen mee akkoord. Onze mening was dat Ermitage Kalone en Quel Homme de Hus misschien nét dat tikkeltje meer kans maken, maar het was geen makkelijke beslissing."

"Voor mij begint het na de teamfinale allemaal opnieuw, met een schone lei. Er zijn geen negatieve gevoelens binnen het team, de teamspirit staat voorop."

Morgen komen alle vier de ruiters en paarden aan de start in de opwarmronde.

Vermeir was bij het team toch een van de sterkhouders met Iq in uitstekende vorm. Het duo kreeg in zowel de kwalificatie als de finale slechts één springfout aangerekend. Wathelet maakte op zijn beurt in Tokio deel uit van het bronzen team met Nevados S (Calvados Z).