Op de eerste hindernis, een hoge stijl van 1.60m, werden met regelmatig fouten gemaakt. En zo ook door Kim Emmen en Imagine (Cassini Gold uit Nigel ster sport-spr prest van Lord Z), het fokproduct van Conny Viscaal. “Waar ik gisteren nog zei dat Imagine zo snel weer fit was en het goed oppakte, merkte ik vandaag dat de vermoeidheid toesloeg”, is haar eerste reactie. “Hij wou wel, maar hij was moe.”

"Super te rijden"

Het parcours bleek uitdagend, en zoals Quintin Maertens al voorspelde, hadden de parcoursbouwers Santiago Varela en Gregory Bodo alles uit de kast gehaald. Technische lijnen, brede hindernissen en licht materiaal. Drie combinaties wisten foutloos aan de finish te komen, en de grote favoriet, Henrik von Eckerman stapte helaas voortijdig af. Hoe kijkt Kim Emmen terug op haar finalerit? “Het parcours was super te rijden, het was niet dat je ergens dramatische besluiten moest nemen. Je moest wel weten wat je ging doen, maar het was niet ‘killing’ gebouwd. Het was ‘killing’ omdat het de vierde ronde is voor de meeste paarden. En ik denk dat is gebleken dat de vermoeidheid bij een paar combinaties partte speelde en dat je daarom vandaag maar drie nullers hebt”, legt Kim Emmen uit.

Visitekaartje

Voor een combinatie die een week geleden nog niet had verwacht aan de start te mogen komen, heeft ze fantastische prestaties neergezet. Uiteindelijk stond geen enkele combinatie na vier dagen zonder springfouten. “Ik ben superblij dat ik heb mogen rijden en ik denk dat ik mij goed heb laten zien voor de komende kampioenschappen. Natuurlijk ben ik een beetje teleurgesteld, als je van de week zo dicht bij een medaille zit”, doelend op de misgelopen teammedaille met een halve seconde verschil. “En dat je dan vervolgens drie dagen nul hebt gesprongen, ik heb de ervaring niet, Imagine heeft de ervaring niet en dat we dan toch een super prestatie hebben neergezet. Het waren geen harde fouten, het was net de laatste fitheid die we vandaag mistte”, kijkt Kim Emmen terug op haar Olympische debuut.