Tijdens de rit van de wereld nummer één en de nummer één op de WBFSH voltrok zich een ongelukkige wending na het open water. Hoewel de combinatie zonder fouten vervolgde over hindernis zeven en acht, begon het mis te gaan bij de aanloop naar de volgende hindernis. Von Eckermann moest ongewoon hard werken aan de teugels om controle te behouden, maar uiteindelijk verloor hij deze toch.

King Edward week plotseling af naar de omranding van de piste, waardoor von Eckermann zijn balans verloor en uit het zadel viel. Tot grote opluchting van de toeschouwers en fans bleven zowel ruiter als paard ongedeerd en verliet het duo zij aan zij het parcours.

Na afloop gaf von Eckermann een verklaring voor het incident: "Hij sprong fantastisch op de eerste lijn tot aan de combinatie. Misschien was het een beetje krap op het water, waardoor ik de zes galopsprongen tot aan de volgende hindernis niet haalde zoals ik wilde. Daar raakte ik uit mijn ritme. Ik had zoveel voorwaartse impuls dat ik hem bij de landing naar rechts wilde volgen om de bocht in te gaan. Een milliseconde lang doet hij iets naar links, en omdat ik rechts ben met mijn balans, wat niet de bedoeling is, verlies ik mijn balans naar rechts, en vermoedelijk gooit dat hem van zijn stuk. Hij gaat nog meer naar links, ik probeer hem terug te halen, maar dan staan die blokken voor de startlijn in de weg."

Een val betekende jammer genoeg de uitsluiting voor von Eckermann en de bij Wim Impens gefokte King Edward. Niet enkel voor hen werd de uitsluiting opgetekend wegens een val. Ook Andres Azcarraga (MEX) kwam net voor het open water los van zijn zadel en moest naast de Contendro I-zoon Contendros 2 de arena verlaten.