Dia van het Lichterveld Z, bereden door de Belgische ruiter Tine Magnus, testte positief op de verboden stof Trazodon tijdens de Olympische Spelen van Parijs. Als gevolg hiervan zijn zowel de ruiter als het paard voorlopig geschorst, waarbij de schorsing van het paard twee maanden duurt. Deze positieve dopingtest heeft geleid tot de diskwalificatie van het Belgische Eventing-team van de teamcompetitie op de Olympische Spelen. De beslissing benadrukt de strikte handhaving van de anti-dopingregels door de FEI, waar een overtreding door één teamlid de uitsluiting van het hele team tot gevolg heeft.

Reactie KBRSF-FRBSE / Paardensport Vlaanderen – LEWB

De Belgische federatie werd geïnformeerd dat Tine Magnus’ paard Dia van het Lichterveld Z positief heeft getest (A-staal) tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

Het Belgische team in het algemeen en Tine Magnus in het bijzonder zijn zeer verrast door dit resultaat.

In afwachting van verdere stappen in de procedure (analyse van B-staal, …) is Tine Magnus voorlopig geschorst door de FEI.

Hoewel alle paarden vooraf getest waren en het team hun uiterste best heeft gedaan om incidenten te voorkomen, is dit de gegeven situatie die op dit moment impact heeft op het teamresultaat.

We zijn de situatie nu aan het analyseren en ophelderen. Samen met Tine Magnus onderzoeken we wat er precies is gebeurd en willen we de details van de situatie achterhalen.