De stad Peer heeft plannen om een groot deel van de Breugelhoeve te verkopen. De stad brak vorig jaar met de vorige uitbater na beelden van dierenmishandeling en zocht sindsdien naar een oplossing. De stad heeft de rekening gemaakt en merkt op dat paarden onderhouden een dure aangelegenheid is. "Met eigen paarden onderhouden stoppen we," reageert de schepen. 

"Die rekening kan elke manège-uitbater maken," klinkt het ondertussen in verschillende reacties. 

Het beleid is naar eigen zeggen niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben de voorbije maanden verschillende gesprekken gevoerd met gebruikers van Breugelhoeve, eigenaars van paarden, de LRV’s en de mensen achter G-paardensport. Heel wat ideeën kwam boven en er boden zich verschillende kandidaten voor de uitbating van het de manege aan”, aldus de burgemeester. “We hebben er dan ook voor gekozen om op twee vlakken te werken. Binnen het stedelijk beheer plooien we terug op de essentie, namelijk het aanbieden van ruimte voor de activiteiten van LRV en G-paardensport. Ook moet het organiseren van sportkampen mogelijk blijven. Maar zelf paarden houden en de stallingen en weilanden beheren, daar stoppen we mee. De paarden die we als stad in eigendom hebben, worden verkocht.”

“Concreet voorzien we een openbare verkoop van de kleine inrijpiste, de stallen met werkhuis en het aanpalende weiland. De grote inrijpiste en de buitenpiste houden we in eigen beheer. Net zoals de cafetaria, die meer een refter wordt, aangezien er op de site ook andere horeca aanwezig is. Op die manier komen we tegemoet aan de vraag om de activiteiten van de LRV’s en G-paardensport te behouden, maar geven we een aanzienlijk deel van het beheer van de site in private handen.”

De stad wil dat de Breugelhoeve hoe dan ook niet moet inboeten wat betreft aanbod rond landelijke recreatie. “Het paardenaanbod zal, deels in private handen en deels in handen van de stad, zijn plaats behouden in het geheel.”

De instelprijs voor de openbare verkoop bedraagt 801.114,35 euro. De stad kocht in 1996 de toenmalige manege Breugelhoeve en bouwde het uit tot een landelijk ontmoetingscentrum. In 2019 besloot de stad het manegedeel uit handen te geven. De keuze viel op een private uitbating, maar dat draaide verkeerd uit. Nu is de kans dus groot dat de site voor een deel weer private eigendom wordt.


bron: Hbvl