Week na week worden nu pony’s, schapen en koeien doodgebeten. Dit is wel degelijk problematisch, ook al catalogeert het wolvenprotocol dat niet als dusdanig omwille van de specifieke definitie van een “probleemwolf” in dat protocol.

Inmiddels groeit de kritiek op de aanwezigheid van wolven. De paardenhouders uit de regio leven in angst. Is dit wat de maatschappij wil?

Nu ook paarden op het menu van de wolf blijken te staan, is er bij de paardenhouders steeds minder draagvlak om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren en wordt dringend gevraagd dat er maatregelen genomen worden.

De emotionele waarde van een paard of pony valt niet in geld uit te drukken. Voor vele eigenaars betekenen ze een belangrijk gegeven in hun leven.

Wolf-proof fences zijn duur, zeker voor weides van grote dieren. Het kan niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor tal van dieren, waaronder paarden en runderen, over de volledige omtrek wolf-proof te maken. Dat is ook niet wenselijk omdat op die manier migratie van andere dieren door het Vlaamse landschap bemoeilijkt wordt . Paarden en runderen op beperkte wolf-proof gemaakte oppervlaktes gaan houden is evenmin realistisch.

Paardensport Vlaanderen & PaardenPunt Vlaanderen vragen dringend structurele oplossingen om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen.


Bron: Paardensport Vlaanderen