De viervoudig olympisch gouden medaillewinnaar vertrouwt ook op zijn team op sportief gebied: "Als mijn ruiters Eoin, Philipp of Christian iets kunnen bereiken in de grote prijs en ze er alle drie goed vooraan staan, heeft dat voor mij prioriteit", legt Beerbaum lachend uit.

Met de etappe van de Longines Global Champions Tour en parallel de twee- en driesterrentours en het U25 Duitse kampioenschap staat er heel wat op de agenda van de Duitser.

Veel van de concepten en infrastructuuraanpassingen die zijn uitgeprobeerd tijdens het Europees kampioenschap 2021 blijken ook dit weekend nuttig te zijn. Naast de zes stallen met meer dan 300 boxen is er het bouwen van een plateau rondom het 1,3 hectare grote grasstadion. "Twee jaar geleden hebben we een betonnen rand rondom het grasstadion met een plateau en dus verhoogde tribunes en staanplaatsen gebouwd. Hierdoor hebben toeschouwers een veel beter zicht op de sportieve gebeurtenissen dan wanneer ze direct naast een grote sprong aan de kant staan", legt Karsten Lütteken uit. "Er zijn destijds investeringen gemaakt, zoals: Vrachtwagenwegen, elektrische en watervoorzieningen voor stands en de VIP-ruimte waren verdere aanvullingen op de infrastructuur die zich nu weer terugverdienen."

Ludger Beerbaum en Karsten Lütteken maken er geen geheim van voor wie ze dit weekend sportief het meest enthousiast zijn. "Ik zou het geweldig vinden als we erin zouden slagen om hier een soort thuisgevoel te creëren. Het is al bijzonder in de hele structuur van de Global Champions League dat er een echt thuisteam is. Het maakt de competitie spannend dat de beste ruiters in teams samenkomen, dat is zeker. Maar de situatie waarin morgen drie Riesenbeckers, die in Riesenbeck wonen, die naar de bakker en ijssalon gaan, dat zij voor Riesenbeck in Riesenbeck rijden, voelt voor ons echt als een echt thuiswedstrijd", zegt Karsten Lütteken, en Ludger Beerbaum stemt daarmee in: "Dat onderschrijf ik volledig."

Vanuit sommige hoeken wordt kritisch gekeken naar de Longines Global Champions Tour, die altijd op vijfsterrenniveau plaatsvindt. Onderwerpen zoals toewijzing van startplaatsen en prijzengeld zijn vaak onderwerp van kritiek. Voor Ludger Beerbaum biedt het concept daarentegen kansen voor de globalisering van de paardensport: "Gelukkig hebben series zoals deze zich de afgelopen twee decennia ontwikkeld. Ze focussen meer en meer op de combinatie van jong talent en gevestigde waardes."

Tot 2025 is de locatie als etappe van de Global Tour in Riesenbeck veiliggesteld. "We hebben een contract van drie jaar met een optie voor nog eens twee jaar", legt Beerbaum uit. De Global Tour in Riesenbeck moet geen eendagsvlieg zijn en zich stevig in de Global-kalender vestigen.