En dat alles zonder de Longines Global Champions Tour, die sinds 2016 een vast onderdeel van de Hamburgse Derby was. Alleen zondag, al meer dan 100 jaar het hoogtepunt van dit legendarische toernooi op het grote grasveld van Hamburg Klein Flottbek - blijft voorbehouden aan de strijd om het blauwe lint van de Derbywinnaar. Als het over de 1.230 meter van het moeilijkste parcours ter wereld ging, heerste er een populaire festivalsfeer, ongeacht of de zon scheen of er Noord-Duits luw weer was. Dan stond de Global Tour altijd aan de buitenkant, die zaterdag eindigde. "Ze voelden zich in de schaduw van de Derby", vertelt organisator Volker Wulff nu bij de Derby Talk aan de Elbchaussee in Hamburg. "Het beste in de springsport" is het zelfbeeld van de Global Tour - met dat zelfvertrouwen wilden de makers ook de Hamburgse traditie ondergeschikt maken.

"Maar daar zijn we inflexibel", legde Volker Wulff hen uit. "Ik kan niets veranderen aan deze structuur." Aan de andere kant brachten Global Tour-maker Jan Tops en zijn hoofdsponsor Longines veel prijzengeld mee. Toen het vorig jaar op verlenging van het partnerschap aankwam, "vertraagden ze me tot ik zei dat ik het contract niet ging verlengen." De Global Tour had hoog gegokt - en verloren. "Nu ben ik heel blij dat het zo gelopen is", vat Volker Wulff samen met het oog op de Derby van dit jaar, die zoals altijd op Hemelvaartsdag begint. En sponsor Longines had daar blijkbaar ook geen probleem mee, maar is nu gewoon de nieuwe Derbysponsor. De ruiters en fans hebben blijkbaar ook geen last van het wegvallen van de Global Tour: "Dit weekend zijn we het enige CSI5*-toernooi ter wereld, tijdens de wereldbekerfinale in Omaha hebben veel topruiters aangekondigd dat ze naar Hamburg komen. We hebben dus misschien een nog grotere dichtheid aan topruiters dan normaal," zei Volker Wulff blij. De voorverkoop van het Derby-team ligt 15 % hoger dan vorig jaar, "op zaterdag en zondag zijn er al geen plaatsen meer - en niemand heeft om de Global Tour gevraagd".

De Duitse kampioen Mario Stevens herinnert zich nog "alle geruchten" van vorig jaar na de afgelasting van de Global Tour in Hamburg. "Wij ruiters zijn erg blij en dankbaar dat Volker ermee doorgaat. Het is een van de belangrijkste toernooien ter wereld. Volker, bedankt dat het lukt!" Zonder de Global Tour zouden meer Duitse ruiters de kans krijgen om mee te doen, om in een directe vergelijking te zien waar ze staan qua prestaties. Zelf zal hij deelnemen met zijn Starissa en minstens één jongere. Ook voor bondscoach Otto Becker is het een "heel belangrijk weekend", omdat daarna de eerste beslissingen over de landenwedstrijden en de longlist voor het kampioenschap worden genomen.

Even belangrijk, ook voor de internationale topruiters, is de opzet van het prijzengeld: "Het prijzengeld in de Longines Grote Prijs van Hamburg blijft op 300.000 euro staan. Bij de door IDEE KAFFEE gepresenteerde Duitse Derby en de tweede kwalificatie in de Prijs van de Deutsche Kreditbank AG is het prijzengeld aanzienlijk verhoogd. Er is in totaal 230.000 euro te winnen in de Derby Tour, dat is meer dan ooit tevoren", vertelde Derby-directeur Volker Wulff aan de Derby Talk in Landhaus Scherrer.

Voor het eerst presenteert sponsor Theurer ook de Youngster Tour voor zeven- en achtjarigen. En het belangrijke thema duurzaamheid van het evenement speelt een steeds grotere rol: "Ik was verbaasd over hoe duurzaam we al zijn", meldde Volker Wulff. Nummer één is "de mobiliteit van de fans.  We hebben de S-Bahn voor de deur, park-and-ride parkeerplaatsen maken het onnodig om de lucht te vervuilen met uitlaatgassen. We zullen ook extra fietsplaatsen aanbieden - en de mestafzet van de stallen gaat naar de landbouw." Om ervoor te zorgen dat het grote grasveld zijn legendarische kwaliteit behoudt, wordt alleen al in het onderhoud ervan jaarlijks 30.000 tot 35.000 euro geïnvesteerd.

Alles is dus aanwezig voor een geslaagd weekend. En een van de ruiters die zeker weer mee zal doen is de titelverdedigster van de Derby Cassandra Orschel met haar Dacara E. In 2022 was ze pas de vijfde amazone die de Blue Ribbon won met de merrie, die nu aan de muur in haar woonkamer hangt. Ze heeft een "kleine droom" dat een succesvol Derby-weekend de deur naar het EK voor haar opent: "Omdat ik voor Polen kom, is het misschien iets makkelijker om dat te bereiken."


Bron: Spring Reiter