Het Actieplan is gebaseerd op de aanbevelingen uit het Eindrapport van de Commissie voor Ethiek en Welzijn van Paarden (EEWC) en omvat zes prioritaire aandachtsgebieden:

  • Training, Rijvaardigheid, Uitrusting en Apparatuur;
  • Erkende Fysieke en Emotionele Stress;
  • Verantwoordelijkheid, Handhaving en Kennis;
  • De Andere 23 Uur;
  • Competitieve Drang/Paard als Nummer/Object;
  • Niet Fit om te Wedijveren/Onzichtbare Gezondheidsproblemen.

De aandachtsgebieden zijn opgedeeld in actiepunten en ingevoerd in een matrix waarin elk punt is gekoppeld aan de aanbevelingen van de EEWC, de personen of groepen verantwoordelijk voor de uitvoering, financiën en deadlines. Een reeks andere acties die niet verbonden zijn aan de zes aandachtsgebieden, maar die wel ingaan op de aanbevelingen van de EEWC, zijn ook opgenomen in het Actieplan. Dit omvat onder andere educatie over de Vijf Domeinen van Dierenwelzijn, communicatiestrategieën en rapportagemechanismen.

"Dit is een belangrijke dag voor het welzijn van paarden en de FEI," zei FEI President, Ingmar De Vos. "Het Bestuur nam zijn verantwoordelijkheid en besteedde tijd aan het bespreken van het gedetailleerde Actieplan met grote interesse. Er zijn significante acties beschreven die het welzijn van paarden ten goede zullen komen en een krachtige impact zullen hebben op de sport als geheel. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om onze nationale federaties, belanghebbenden en leden van de paardensportgemeenschap te bedanken voor hun feedback tijdens en na de speciale Sports Forum sessie, die de FEI enorm heeft geholpen bij het opstellen van een tastbaar Actieplan."

Het Actieplan zal worden afgerond met de suggesties van het Bestuur en zal binnenkort worden gepubliceerd. De implementatie zal onmiddellijk beginnen met als doel om bij de FEI Algemene Vergadering 2024 de eerste regelwijzigingen voor te stellen die het welzijn van paarden waarborgen. Het Plan, dat wetenschappelijke onderzoeksprojecten omvat, biedt een voortdurend perspectief dat in de komende jaren resultaten zal blijven opleveren.




Bron: FEI