“Vanaf mijn kindertijd zit ik tussen de paarden en is dit inmiddels een echte passie geworden”, steekt Tiara van wal. “Na enkele fysieke problemen met één van mijn vorige paarden, was ik op zoek gegaan naar een behandeling die zou helpen om de stijfheid en de verzuring van spieren tegen te gaan. Na wat zoekwerk kwam ik in contact met EQUltrasound van BAC Technology uit Italië. Ik liet deze behandeling uitvoeren en toen ik mijn paard een dag later opnieuw onder het zadel had , voelde ik meteen verschil. Enige tijd later herhaalden we de behandeling met een volledig ontspannen paard als gevolg met hernieuwde werklust.”

“Ik zag meteen dat mijn paard er duidelijk van genoot en de meerwaarde van deze behandeling werd bevestigd door de souplesse dat mijn paard weer aan de dag legde. Dat was voor mij een stimulans om mij verder te verdiepen in deze technologie en behandelingswijze, één die in België nog niet geheel gekend was.”

“Mijn overtuiging is dat je als mens ook niet goed kan presteren of je goed voelen wanneer je stramme spieren, kwetsuren of dergelijke last hebt. Als we dan te rade gaan bij een (kinesi)therapeut kan die eventueel ook gebruik maken van ultrasone golven, waar het BAC-principe op gebaseerd is. 

Maar hoe gaat deze therapie dan in zijn werk? Het zijn behandelingen op basis van ultrasound, meer specifiek gericht op paarden. Ultrasound werkt met lage frequentiegolven die tot 24-25 cm in de huid en de spieren van het paard doordringen. De behandelingen ondersteunen het self-healingproces van het lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van warmte, stabiele cavitatie en vibratie, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt en zo nieuwe cellen worden gevormd die elastischer worden en meer zuurstof krijgen. Bovendien worden de slechte cellen afgebroken.

De behandelingen kunnen onder andere ingezet worden om spierverzuring tegen te gaan, het bevorderen van prestaties en/of trainingen, het verminderen van ontstekingen en spierpijnen, het verbeteren van gewrichtsmobiliteit, de vermindering van littekenweefsel, het creëren van grotere elasticiteit van pezen en ligamenten, het sneller helen van open wonden of gewoon als een ontspannende beloning voor uw paard. Een bijkomend voordeel is dat de behandeling goedgekeurd is door de FEI en er dus geen belemmeringen zijn in waar en wanneer deze plaatsvindt. 

De frequentie van de behandelingen hangt niet enkel af van het paard, maar verschilt ook per situatie”, merkt Tiara op. “Bijvoorbeeld bij een peesblessure wordt de behandeling op maat gemaakt, meestal in samenspraak met de dierenarts. Het is belangrijk om te beseffen dat elk paard en diens herstel anders is. Sommige paarden hebben weinig tijd nodig om een resultaat te laten merken, anderen hebben dan weer meerdere behandelingen nodig vooraleer de souplesse in het lichaam volledig terug is of de blessure geheeld.”

Wilt u ook op weg gezet worden naar een soepeler en meer tevreden paard? Of wilt u verdere informatie over de behandeling? Aarzel dan niet een kijkje te nemen op de website www.equestia.be of neem contact op met Tiara zelf.