De enorme vraag naar evacuatie uit Oekraïne, die we in de eerste maanden na de Russische invasie zagen, is bijna tot stilstand gekomen. In die periode heeft de UEF-CF geholpen bij de evacuatie van meer dan 250 paarden naar Polen. Nu zijn er nog maar een paar paarden die wachten in de elektronische wachtrij voor evacuatie, gecreëerd door UEF-CF om het proces van evacuatie transparant en toegankelijk te maken voor alle paardeneigenaars.

Voor de verplaatsing van paarden naar de veilige gebieden in West-Oekraïne en voor de evacuatie naar Polen maakte de UEF-CF gebruik van 3 gratis evacuatiestallen - 2 in Oekraïne en 1 in Polen. Na de sluiting van de basis in Polen concentreert de stichting zich op hulp om de paarden veilig te houden en hun welzijn in Oekraïne te waarborgen, om hen te helpen naar huis terug te keren uit West-Oekraïne en om anderen binnen Oekraïne weg te halen uit de rode zones.

De laatste weken is de oorlog in de zuidelijke en oostelijke regio's van Oekraïne gelokaliseerd en is de trend van hervestiging omgekeerd - mensen willen naar huis terugkeren en soms leveren vrachtwagens die paarden naar de evacuatiestallen in West-Oekraïne vervoerden, paarden terug aan de oostelijke regio's.

Na meer dan 160 stallen in heel Oekraïne te hebben geholpen en met de vluchtelingen te hebben gesproken, is UEF-CF zich er terdege van bewust dat eigenaars hun paarden thuis willen hebben, zelfs als hun stallen en huizen zijn verwoest of als ze weinig geld hebben om ze te voeden, willen ze ze toch het liefst thuis hebben. Als paardenliefhebbers kunnen wij hun diepe gevoelens begrijpen.

Voor de oorlog waren er ongeveer 100.000 paarden in Oekraïne, nu is het moeilijk te tellen. Sommigen zijn ontheemd, sommigen zijn gedood bij Russische aanvallen, sommigen zijn gestorven door honger of verwondingen, sommigen zijn verdwaald of gestolen door de Russen. Het aantal paarden dat hulp nodig heeft in Oekraïne groeit door de ineenstorting van de economie in het land. De liefdadigheidsstichting schat dat tegen het einde van de zomer meer dan 5 000 paarden hulp nodig zullen hebben.

Momenteel zorgt de UEF-CF voor ongeveer 3500 paarden in Oekraïne, die gratis voer en strooisel krijgen. De UEF-CF heeft een transparant systeem opgezet om verzoeken om humanitaire hulp en logistiek mogelijk te maken voor meer dan 150 stallen en ruiterclubs van alle groottes - van 1 paard tot meer dan 300 paarden - en werkt aan mogelijkheden om meer paarden te helpen. Maar deze hulp is afhankelijk van giften.

Door de Poolse activiteiten te sluiten kan UEF-CF de inspanningen richten op de Oekraïense paarden die het land liever niet verlaten. De doorgangsstal in Lesla Wola (POL) wordt deze week gesloten omdat daar geen door UEF-CF geëvacueerde paarden meer zijn.

Terugkijkend op de moeilijkste tijden van de eerste 3 maanden van de oorlog wil de UEF-CF haar diepste dank betuigen aan Ewa Walas die een enorme rol heeft gespeeld op haar wedstrijdcentrum door haar vriendelijke toestemming te geven om daar de tijdelijke doorgangsstallen van de UEF-CF op te zetten voor de geëvacueerde paarden.

Wat slechts een paar korte weken had moeten duren, werd een paar maanden. Ewa's geduld en haar stallen waren van onschatbare waarde voor de geëvacueerde paarden tijdens deze moeilijkste eerste fase. Wij danken ook Charlie Thornycroft, die uit het Verenigd Koninkrijk is overgekomen en die onvermoeibaar heeft gewerkt om de paarden te helpen en met de logistiek te helpen.

De Stichting heeft grote waardering voor de hulp van donateurs om onze reddingspaarden te voorzien van hoogwaardig voedsel en strooisel en hoopt dat zij hun hulp zullen heroriënteren naar de paarden in Oekraïne.

Bron: World of Showjumping