Ondanks zijn schorsing na een positieve test op een verboden middel bij één van zijn paarden, komt de Britse ruiter Michael Whitaker dan toch in aanmerking voor een selectie voor de Olympische Spelen van 2012.

Ondanks zijn schorsing na een positieve test op een verboden middel bij één van zijn paarden, komt de Britse ruiter Michael Whitaker dan toch in aanmerking voor een selectie voor de Olympische Spelen van 2012. Dit is een uitzonderlijk feit aangezien volgens het Brits Olympisch Comité een dopingzondaar normaal nooit meer in aanmerking komt voor deelname aan de Olympische Spelen.

Whitaker liep in september 2009 een schorsing van vier maanden op nadat in mei bij zijn paard Tackeray verboden middelen werden aangetroffen tijdens een controle in het Franse La Baule. Whitaker kreeg een boete en een schorsing opgelegd door de internationale ruitersportfederatie. Whitaker zijn sponsors en advocaten gingen in beroep bij het Olympisch Comité en haalden hun slag thuis. Volgens de reglementen is het namelijk ook zo dat er een uitzondering gemaakt kan worden als het begaande misdrijf klein van aard was, niet bewust of door nalatigheid is begaan of er sprake is van verzachtende omstandigheden. De beslissing van het comité is een leuk verjaardagsgeschenk voor Whitaker die woensdag zijn 50e verjaardag vierde. (bron.: paardenkrant)