Welke wedstrijdkast kiezen?

Vaak staan we ergens op stal of gaan we op een meerdaagse wedstrijd en hebben we nood aan een tijdelijke (of meer permanente) opbergruimte. Lang leve de zadelkast, met of zonder wielen. De één is de ander niet en daarom nam Equnews enkele zadelkasten onder de loep…

To start with, het merk JFK. JFK beschikt over één standaard type in 1 formaat. De kast beschikt over voldoende ruimte om er een arsenaal aan paardenmateriaal in kwijt te kunnen. Dankzij de vier lades en de ingebouwde kleerhangers hou je alles net en ordelijk.
Het transport van een JFK kast is zonder probleem. Een stevige trek-staaf zorgt ervoor dat je zonder probleem de kast kan verplaatsen. En wil je ze personaliseren? Alles kan, maar kies dan als start meteen de geschikte kleur uit het gamma. Toegegeven design is hier geen prioriteit, maar is dat nodig?

big_1Sterk gelijkend zijn de wedstrijdkasten van Stephex. Vaak worden deze als extra aangeboden bij de aankoop van een vrachtwagen of paardencamionette. Stephex beschikt over 2 formaten. Het kleinere model is perfect om 1 paard zijn materiaal in op te bergen. Het grotere model speelt meer toe op de wedstrijdruiter die verschillende viervoeters aan de start brengt. Zeker als deze nog wat dekens bij de hand moet hebben ook. Een minpunt is de beperkte aanpasbaarheid. Toegegeven, een STX in huis halen is een stevige en degelijke wedstrijdkast aankopen. Maar er mag wel dat tikkeltje meer zijn … wat dacht je van standaard in verschillende kleuren? En misschien die zwart-rubber band bovenaan ook maar eens herdesignen?

3Hoewel gemaakt bij dezelfde producent zijn de Krismar zadelkasten volledig verschillend. Deze aluminium kasten zijn heel licht en beschikken over een set stevige luchtbanden. Een gemak om te verplaatsen. Voeg daarbij een leuk, ‘vernieuwend’ design en je vat de kast samen. Helaas… want die extra ruimte had wel gekund. Een Krismar kast beschikt over 1 formaat. En is duidelijk niet voor de professionele wedstrijdstal. De kast is helaas TE KLEIN om er degelijk en ordelijk alle paardenmateriaal in kwijt te kunnen als je met meerdere paarden aan de start komt. Waar moeten die dekens heen als zadel twee in de kast zit? En wat met die wedstrijdvest?

midi-staal-blauwEen uitgebreider gamma vind je wel bij het merk Centaur. Dit relatief nieuw merk geeft de optie van drie formaten in zowel staal als aluminium.  Het mini formaat is ook echt mini en heeft maar 1 deur en geen lades, er kunnen 2 zadels in. Er is wel 1 model met 1 lade, voor als je toch liever een lade hebt. Het midi formaat heeft veel ruimte. Het model heeft 3 ruime lades, 2 hoofdstelhangers en plaats voor 2 zadels. De aluminium versie is alleen verkrijgbaar in zilver.  Je kan kiezen tussen schuifbare lades of legplanken. En er is nog een optie om een schuifbare lade onderaan te hebben. Ideaal om je dekens op te bergen.

Het maxi formaat heeft 4 lades en ook de mogelijkheid voor een 5e lade onderaan. Het maxi model is aan de buitenkant gemaakt van staal en de binnenkant (de legplanken en lades) zijn van aluminium gemaakt, dit maakt het gewicht minder zwaar.

Praktisch dacht het merk echter niet na, de banden moeten een upgrade krijgen, want momenteel is het trek en sleurwerk om de kasten door de modder te verslepen. Ook hapert het design-slot van tijd tot tijd, kleine pijnpuntjes die tot groot ongemak kunnen zorgen.

Maar heb je dit alles nu wel nodig? Stel je staat op stal en verplaatst je zelden voor meer dagen? Wat dan? Wel dan is er nog Ifor Williams. Zij hebben een set kunststoffen zadelkasten… geschikt om je materiaal veilig en degelijk op te bergen in eender welke ruimte.
Let wel deze kasten zijn enorm basis… design, orde en formaat zijn enorm beperkt, maar dan opnieuw, wat niet moet, moet niet!

Algemeen hangt het dus volledig af van wat je precies nodig hebt. Er is een uitgebreid gamma aan zadelkasten op de markt. En elk heeft zijn pro en cons. Voor de professionele wedstrijdruiter kies je snel tussen Stephex en JFK. Ga je slechts sporadisch op een meerdaagse wedstrijd, maar je vindt het gewoon handig ook door de week je materiaal op te bergen opteer dan meteen voor een Krismar.
De ruiter die heel wat materiaal op te bergen heeft en zich quasi nooit verplaatst vindt zijn oplossing bij Centaur, terwijl ook daar Ifor Williams een goed alternatief kan zijn.