Paul Schockemöhle: "Totilas een miskoop? Hij was het interessantste dressuurpaard ter wereld!"

Paul Schockemöhle: "Totilas een miskoop? Hij was het interessantste dressuurpaard ter wereld!"

Deze week ging er een schok door de paardenwereld: het fenomeen Totilas, is op 20-jarige leeftijd overleden. De dressuurhengst werd het duurste paard ooit verkocht en het is niet geweten hoe veel Paul Schockemöhle precies voor hem neertelde. Hij vertelt waarom hij de hengst kocht en of het effectief 'een miskoop' was. 

"Ik zag Totilas voor de eerste keer tijdens het Europees Kampioenschap in Windsor in 2009. Hij had een onwaarschijnlijke présence, het was duidelijk dat het een hengst met enorme mogelijkheden was. Ik dacht toen bij mezelf 'zo een hengst zou ik wel graag hebben'. Hij was een goede aanvulling op de hengsten die we al in ons aanbod hadden. Mensen vergeten soms wel eens dat ik naast de springsport ook enorm in dressuur geïnteresseerd ben. Toen ik in het Oldenburger Zuchtverband stapte, heb ik daar ook aangehaald dat er een grotere focus op de dressuurhengsten moest komen. Ik heb dan ook vrij snel besloten dat ik hem wilde kopen, maar aangezien Edward Gal op dat moment de ruiter was, ging dat niet van een leien dakje. Dat heeft niks met Gal zelf te maken, maar ze wilden Totilas nog zeker tot het WK van Kentucky in 2010 onder Nederlandse vlag laten lopen. Daarna kon ik hem kopen".

"Aanvankelijk ging hij met Matthias Rath ook erg goed van start, maar hij kon met de hengst nooit het niveau halen dat hij met Gal haalde. Na zijn blessure in 2015 hebben de dan ook besloten om hem volledig voor de fokkerij in te zetten en een einde te maken aan zijn sportcarrière".


Bron: St-Georg.de

Foto: Chris Coessens