Organisatie Sunshine Tour schept duidelijkheid: "Een paard met neurologische symptomen die op rhino kunnen wijzen"

Organisatie Sunshine Tour schept duidelijkheid: "Een paard met neurologische symptomen die op rhino kunnen wijzen"

De Sunshine Tour informeert iedereen dat de 27ste editie van de Tour deze zondag 7 maart zal eindigen. Deze beslissing is genomen omdat bij één paard neurologische symptomen zijn waargenomen die lijken op EHV-1, ondanks het feit dat het paard negatief heeft getest op het virus.  Dit paard staat sinds 26 februari in isolatie op meer dan 2 km afstand van het hoofdterrein van de wedstrijd.


Het paard kwam rechtstreeks van zijn thuisstallen in België aan bij Dehesa Montenmedio en was fit en gezond zonder symptomen. Het paard nam de eerste twee weken normaal deel aan de wedstrijd en op de eerste wedstrijddag in de derde week, maandag 22 februari. Op vrijdag 26 februari deelde de persoonlijke dierenarts van de stallen van dit paard het organisatiecomité mee dat één van hun paarden koorts had. Het paard werd onmiddellijk door het organisatiecomité van de Sunshine Tour geïsoleerd, in stallen die meer dan 2 km van het eigenlijke concoursterrein verwijderd zijn. Overeenkomstig de reglementen werd de FEI (Federación Ecuestre Internacional) van dit geval op de hoogte gebracht.

Aanvankelijk leken de symptomen die het paard vertoonde op piroplasmose te wijzen en het paard onderging een bloedtest op piroplasmose en een PCR voor rhinoneumonitis, beide resultaten waren negatief. Gedurende de daaropvolgende dagen controleerden zowel de wedstrijddierenartsen als de FEI-dierenartsen de koorts en de conditie van het paard tweemaal per dag. Na een paar dagen was de koorts verdwenen.

Vandaag, 4 maart in de ochtend, vertoonde het paard voor het eerst neurologische symptomen.Om 16.30 uur op 4 maart kwam het organisatiecomité van de Sunshine Tour bijeen met de FEI, het RFHE en het Ministerie van Landbouw, waar werd besloten de show op zondag 7 maart aan het einde van de competitie te sluiten.

De bovengenoemde organisaties hebben een volledige risicoanalyse uitgevoerd en zijn onderling overeengekomen dat, om een geordend vertrek van de paarden te garanderen, het evenement zal doorgaan tot 7 maart.