Opinie: het eerste deel van de cyclus was er één met twee maten en gewichten

Opinie: het eerste deel van de cyclus was er één met twee maten en gewichten

Na dit weekend zit het eerste deel van de cyclus erop. Nadat er drie weken lang op twee verschillende locaties gesprongen werd, worden de jonge paarden vanaf volgend weekend op één plaats gegroepeerd. En dat is volgens één van onze lezers een goede zaak: "Wat mij betreft was het eerste deel van de cyclus er vooral eentje met twee maten en gewichten", gaat hij van start. 

"In de eerste plaats wil in benadrukken dat ik het goed vind dat de cyclus vernieuwd is. Doordat verschillende paarden zich vorig jaar in het eerste deel van de cyclus gekwalificeerd hadden voor het BK, kreeg je tijdens dat kampioenschap geen representatief beeld. Verschillende ruiters bleken niet voldoende voorbereid voor dit kampioenschap doordat ze onvoldoende 'kilometers' op de teller hadden en bovendien niet genoeg ervaring hadden op het niveau dat van hen verwacht werd. Dit uitte zich duidelijk tijdens het BK voor 5-jarige paarden. Dus hervormen: goed! Jammer wel dat de uniformiteit de laatste weken soms ver te zoeken was. 

Bij een korte blik op het aantal foutloze rondes van het afgelopen weekend viel mij één ding op: in Vosselare konden afgelopen weekend maar liefst 204 van de 297 deelnemende vijfjarigen de nul behouden, in Basècles waren dat er 93 van de 174. Dit betekent dat in Vosselaere een kleine 70% foutloos kon springen, in Basècles was dit iets meer dan de helft. Zou de kwaliteit van de paarden in Vlaanderen beter zijn dan die in Wallonië? Daar twijfel ik sterk aan. Zijn de Vlaamse ruiters beter dan de Waalse? Ook hier lijkt mij de oorzaak niet te liggen. 

De vraag waarin het dan wel ligt, laat ik in het midden maar het feit dat niet op beide plaatsen exact hetzelfde parcours gesprongen wordt, is volgens mij al een teken dat er van uniformering geen sprake is. Dit is jammer, aangezien niet elke combinatie op deze manier dezelfde kansen krijgt. Maar oké, deel 1 is alweer bijna achter de rug. Bij deel 2 zal die probleem zich wellicht niet meer stellen".


MM.