Niels Bruynseels: “Bijna zeker Belgisch paard op het podium, nu nog een Belgische ruiter”

Niels Bruynseels: “Bijna zeker Belgisch paard op het podium, nu nog een Belgische ruiter”


Tellen we straks in Tokio de paarden mee, dan mogen we bijna met zekerheid een Belgische medaille noteren. Maar zo werkt het niet, dus hoopt jumpingruiter Niels Bruynseels zelf een gooi te doen naar eeuwige roem. “Mijn paard is in vorm, ik ben in vorm. Nu nog dat tikkeltje geluk.”


België stuurt drie jumping­ruiters naar Tokio. Als we ook de vlaggetjes bij de paarden mee­tellen, dan hebben we een telraam nodig. “Tijdens de jumping komen er een twintigtal Belgische paarden in actie”, rekent Bruynseels uit.

Geen verrassing. Ons land is al jaren een kweekvijver voor internationale toppaarden en ziet in Tokio die faam bevestigd. “Met Mumbai verschijnt er ook een van mijn paarden (Bruynseels is voor de helft eigenaar, red.) aan de start onder Duitse vlag.”

“De kans is groot dat we straks een Belgisch paard op het podium krijgen. Laten we hopen dat het er eentje is met een Belgische ­ruiter”, lacht Bruynseels, zeventiende op de wereldranglijst. “We zijn in vorm, maar in jumping heb je ook een tikkeltje geluk nodig.”

Zeker in de landencompetitie waar de puntentelling is aan­gepast en het aantal ruiters is ­teruggebracht van vier naar drie.“Vroeger mocht je als land één resultaat schrappen, dat is nu niet meer mogelijk. Gaat één ruiter in de fout, dan mag je als land de ­medailles vergeten. Maar we ­mogen ambitieus zijn, we gaan naar Japan met drie sterke ­combinaties. In Doha hebben mijn paard Delux en ik nog een manche van de Global ­Champions Tour ­gewonnen, ­vergelijkbaar met een grand slam in het tennis.”


Bron: GVA