Ludovic Escure, groom van Kevin Staut: "Het mooiste aan mijn beroep? Winnen!"

Ludovic Escure, groom van Kevin Staut: "Het mooiste aan mijn beroep? Winnen!"
In onze sport draait het uiteraard niet enkel om paard en ruiter. Elke ruiter heeft een team van medewerkers achter zich staan die sport op het hoogste niveau mogelijk maken. Daarom sprak Rolex Grand Slam met Ludovic Escure, de groom van de Franse topruiter Kevin Staut, over de paarden, de mooiste kanten van de job en... de CHIO van Aken. 

Vertel eens over de paarden die je hier op CHIO Aken hebt?

We hebben een zevenjarige die Emir [De Moens Harcour] heet. Hij is niet het meest veeleisende paard en vindt het moeilijk om zich te concentreren in de ring, maar ik denk dat hij heel goed gaat worden. Een merrie genaamd Tolede [De Mescam Harcour] is hier ook, die waarschijnlijk vanavond in de proef [Turkish Airlines-Prize of Europe] zal springen en dan in de Rolex Grote Prijs van zondag. Ze is echt rustig en zou het liefst alleen in de wiede staan, wat ze thuis ook het meeste doet. Ze is een beetje inconsistent en complex - ze kan de ene week winnen en de volgende week drie springfouten krijgen waarvoor die meteen een duidelijke reden is.

We hebben een 12-jarige bij ons die Visconti Du Telman heet, die is echt schattig en speciaal. Bij haar vraag ik me soms af of paarden dezelfde aandoeningen kunnen hebben als mensen, zoals autisme. Ze zit in haar eigen wereld en soms in een droom. Kevin rijdt haar nu twee jaar en in het begin was het niet makkelijk. We hadden te weinig paarden en Viking [Scuderia 1918 Viking D'la Rousserie] was kreupel, dus werd zij onze nummer één en ze sprong veel Nations Cups en Grands Prix, waar ze denk ik niet 100% klaar voor was, maar ze deed zo haar best. Ze heeft veel geleerd van de recente Europese Kampioenschappen en ze zal hier de landenwedstrijd springen.

Tenslotte hebben we nog een merrie [Lubie de l'Elan], die eigendom is van één van Kevins echt goede vrienden. Kevin rijdt haar pas vier wedstrijden om te zien wat voor potentieel ze heeft. Hij heeft met haar deelgenomen in Valkenswaard en daarna aan de Stephex Masters in Brussel, en onlangs nog in Riesenbeck, waar ze foutloos sprong in een 3* Grote Prijs. Ze heeft geen bijzondere kwaliteiten zoals vermogen of kracht, maar ze doet zo haar best om foutloos te springen.

Hoe is Kevin [Staut] om voor te werken?

Hij is echt een bijzondere kerel en hij kent zijn paarden zo goed. Hij leest artikels en onderzoekt verhalen omdat hij de best mogelijke paardenman wil zijn. Het is niet makkelijk als we een slechte show hebben gehad, want hij kan heel hard zijn voor zichzelf. Hij legt zichzelf enorm veel druk op en is er veeleisend voor zichzelf, en dat is precies hoe hij voor mij is. Het is echt leuk om met hem te werken omdat we samenwerken als een team, en we proberen constant om samen beter te worden. Hij is een echt ochtendmens, en ik vraag me soms af of hij wel slaapt! Ik ben echter geen ochtendmens. Ik ben nu vier jaar samen met Kevin en mensen zeiden me dat ik een ochtendmens zou worden, maar dat is tot nu toe zeker niet het geval! Hij geeft echt om me en hij helpt me op shows als we veel paarden hebben en het druk is, zoals deze week in Aken. Natuurlijk blijft hij mijn baas, maar we zijn nu echt close en hij is als een vriend voor me. We begrijpen allebei wanneer we moeten werken en serieus moeten zijn, maar ook wanneer we kunnen ontspannen en van het leven kunnen genieten.


Wat maakt CHIO Aachen zo bijzonder?

Ik kijk al naar Aken op de televisie sinds het Wereldkampioenschap hier in 2006 was, met geweldige paarden als Shutterfly. Zelfs op de televisie voel je hoe speciaal het is - de sfeer, het stadion, zoveel toeschouwers. Als je alle grooms en ruiters vraagt welke show ze niet willen missen, dan is het deze. Toen ik hier voor de eerste keer kwam, was ik niet teleurgesteld. Het lawaai dat uit het stadion kwam was ongelooflijk en ik dacht dat het van het voetbalstadion ernaast kwam, maar toen realiseerden we ons dat het de openingsceremonie was. Elke dag was het afgeladen vol! Het is zo'n belangrijke show voor Duitsland en mensen komen van over de hele wereld. Als je dit werk doet en je gaat naar Rolex Grand Slam shows zoals in Aken, het is gewoon anders - ze zijn op een ander niveau. Genève, Calgary, Aken en The Dutch Masters - het is een droom om op die shows te werken.


Wat is je favoriete deel aan het groom zijn?

Winnen, zeker weten, en dat is wat me gemotiveerd houdt. Eerlijk gezegd maakt het niet uit of het een 1m40 proef is of een 5* Grand Prix, het is zo'n speciaal gevoel om te winnen. Ik ben opgewonden als ik win en ik vind het geweldig als Kevin zich kwalificeert voor een barrage. Er zijn periodes dat niets loopt zoals gepland, dus het is heel belangrijk om een goede relatie met je baas te hebben in zulke tijden.


Wat is je minst favoriete bezigheid als groom?

De vroege ochtenden! En misschien het uitmesten, maar dat vind ik niet zo erg. In het algemeen moeten we veel opofferen, zoals familie en oude schoolvrienden zien, maar we hebben zoveel vrienden in het springcircuit, dat maakt het weer goed. Veel rijden is niet zo gemakkelijk, maar tegelijkertijd geniet ik er wel van - het geeft me de kans om alleen te zijn en na te denken en te dromen.