Karin Donckers: "Ik ben zeker dat Fletcha in Tokio goed had kunnen presteren"

Karin Donckers: "Ik ben zeker dat Fletcha in Tokio goed had kunnen presteren"


Topsport is hard werk, dag in en dag uit. Topsport is doorzetten, knokken en blijven gaan... Maar topsport, dat is ook passie, inspireren en emotie. Topsport brengt mensen in verbinding...Al jaren en maanden werken onze topsporters naar een groot doel, de Olympische Spelen in Tokio. Na een onwezenlijk en moeilijk jaar door dat virus wat we intussen allemaal kennen, is het, na een jaartje uitstel, binnen een maand eindelijk zo ver... Op 23 juli gaan de Olympische Spelen van start. Het dressuurteam zal op 3 juli bekend gemaakt worden. 

Tussen deze geselecteerden vinden we helaas geen Jos Verlooy, Karin Donckers of Nicola Philippaerts terug. Het zag er vorig jaar voor deze drie combinaties nochtans veelbelovend uit. Jammer genoeg moest Nicola begin dit jaar onverwachts afscheid nemen van zijn toppaard H&M Chilli Willi, en werden Igor (het paard van Jos) en Fletcha vh 't Verahof (paard van Karin Donckers) uit de voorbereidingen van Tokio gehaald wegens blessures. 

We blikken even terug op de bewogen periode, op de teleurstelling, maar ook op de toekomst.


"Fletcha is een 16-jarige Vigo d'Arsouilles ruin uit een South Gale xx moeder, in eigendom van Joris De Brabander en Carl Bouckaert. Fletcha is extreem in alles, maar ook extreem goed. Hij werd reeds negen maal winnaar op een 4* wedstrijd, hij werd al vijfde op de WEG in 2014 toen hij nog maar negen jaar was. Ik wist meteen al dat het een heel goed paard is... Ik rekende voor hem op de Olympische Spelen, die vorig jaar moesten doorgaan. Helaas strooide Corona toen roet in het eten, en blesseerde hij zich nu op training, dat is enorm balen... Fletcha draait al meer dan zeven jaar mee op het hoogste niveau. Waarschijnlijk zal ik nooit meer zo'n goed paard hebben. Fletcha heeft zoveel talent, zoveel ervaring, is enorm atletisch en kan ook goed tegen de warmte. Ik denk dat Tokio hem goed ging afgaan..."

"Ik heb enorm veel respect en appreciatie voor Fletcha. Hij heeft altijd het beste van zichzelf voor mij, hij staat er altijd voor mij. Zo'n bijzondere paarden als Fletcha lopen niet dik, dat is echt 'once in a lifetime'."

Hoe gaat het met Fletcha?

Karin: "Met Fletcha gaat het goed, hij is momenteel terug in het werk. Moest ik naar Spelen gaan, dan wou ik gaan om een topresultaat neer te zetten. Dat kan enkel als je paard topfit en in een topconditie verkeert, zeker in de omstandigheden van Tokio. Ik zou het niet over mijn hart krijgen om met een half getraind paard naar Tokio af te reizen, daarvoor zie ik Fletcha veel te graag. Ik heb liever een gezond, fris en happy paard waarmee ik verder train richting het EK of andere wedstrijden. Ik geloof er heilig in dat topresultaten in onze sport enkel behaald kunnen worden wanneer er wederzijds respect is tussen ruiter en paard. Daarom heb ik in samenspraak met de dierenarts de stap gezet om Fletcha terug te trekken, de tijd was te kort om hem topfit te krijgen. Fletcha gaf zelf aan dat hij meer tijd nodig had, en dan is dat zo. Ik had het daar zelf aanvankelijk moeilijk mee, want ik was natuurlijk heel graag naar mijn zevende Olympische Spelen gegaan, maar ik heb uit respect voor mijn paard er mij nu bij neergelegd. Ik weet dat het beter zo is voor Fletcha.

Hoe ziet de toekomst er uit?

Karin: "Ik heb een aantal veelbelovende jongere paarden, waaronder de volle broer van Fletcha, de nu 10-jarige hengst Leipheimer van 't Verahof, die net als Fletcha in eigendom is van Joris De Brabander. Leipheimer is de afgelopen twee jaar enorm gegroeid. Respect wat dat paard de laatste twee jaar gedaan heeft! Ik had hem vorige week mee naar de CCI4*S in Lühmühlen en als ik zie en voel hoe dat paard aanpakt in die zware cross en tussen het sterk deelnemersveld, dat belooft voor de toekomst! We gaan nu verder de gepaste wedstrijden uitzoeken voor Leipheimer zodat ik op de Olympische Spelen van Parijs een ervaren opvolger zal hebben voor Fletcha."


Bron: Paardensport Vlaanderen