Joris Vanspringel glundert als allereerste Belg met 'Armada Dish' op Badminton Horse Trials

Joris Vanspringel glundert als allereerste Belg met 'Armada Dish' op Badminton Horse Trials

Agelopen weekend mocht Joris Vanspringel zijn o zo verdiende Armada Dish in ontvangst nemen uit handen van de ‘Duke of Beaufort’. Als eerste Belg en één van de eerste Europeanen ooit. Vijf (!) keer reed Joris, de meest tot de verbeelding sprekende aller eventingwedstrijden uit. 250.000 toeschouwers waren vijf keer getuige van het talent en het horsemanship van Joris. Vijf keer! Met drie verschillende paarden bovendien. Dat is een wereldprestatie en het plaatst Joris bijzonder hoog op de ladder van paardenmensen.

Vorig jaar net na de verkenning van de cross gaf Joris nog het volgende mee: "De Armada Dish is een schaal die in 1964 voor het eerst werd uitgereikt en enkel is weggelegd voor ruiters of amazones die Badminton vijf keer konden uitrijden. Het was echt een persoonlijk doel. Wij eventingruiters moeten het niet voor de centen doen, want onze sport brengt heel weinig op, maar het gevoel om met je paard zo’n zware wedstrijd uit te kunnen rijden is heel speciaal.  Daarvoor doen we het eigenlijk. Op het Europese vasteland zijn er nog maar heel weinig ruiters of amazones die daar in geslaagd zijn. Dat maakt het toch uniek. Als het lukt met Creator GS dan zou dat met drie verschillende paarden zijn. Dat maakt het nog een beetje unieker."

Vanspringel is de allereerste Belg die erin slaagt om de Armada Dish in ontvangst te mogen nemen! Zijn uitslag van vorig jaar (2022) gaf de doorslag voor deze award. 

Bekijk alle winnaars van de Armada Dish hier


Bron: LRV