Jérôme Guery verdedigt Belgische driekleur in de Rolex Top Ten Final

Jérôme Guery verdedigt Belgische driekleur in de Rolex Top Ten Final

Na bijna twee jaar wachten keert het langverwachte CHI Genève terug van 9 tot 12 december, de vierde en laatste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major van het jaar. De wedstrijd zal een indrukwekkend aantal paard-ruitercombinaties van wereldklasse herbergen, waaronder alle ruiters uit de huidige top 10, 17 uit de huidige top 20, en zeven Rolex-testimonees.

De wedstrijd viert zijn 60e editie, evenals de 20e verjaardag van de IJRC Rolex Top 10 Finale. Zoals altijd zal CHI Genève een echt internationale aangelegenheid zijn, met ruiters die 16 landen vertegenwoordigen, en het thuisland met een team van 19.

Voor ons land staat Jérôme Guery als enige Belg op de startlijst. Hij zal dus, als nummer 8 van de wereld, de Belgische driekleur verdedigen in de Rolex Top Ten Final. Hiervoor kan hij rekenen op Quel Homme de Hus. 

Daarnaast zullen er nog enkele klasbakken aanwezig zijn:

De huidige nummer één van de wereld, Peder Fredricson uit Zweden, lijkt ongelooflijk competitief en degene om in de gaten te houden op weg naar de laatste Major van het jaar. De kampioen van het Olympische team van Tokyo 2020 heeft veel talent in zijn team van paarden, en zal de te kloppen ruiter zijn in de Geneva Arena voor het goed geïnformeerde publiek van Palexpo.

Fredricson's landgenoot, Henrik von Eckermann, speelde deze zomer een belangrijke rol in het Olympische succes van Zweden in Japan. Von Eckermann, de huidige nummer twee van de wereld, won onlangs met zijn trouwe partner King Edward de Nations Cup-finale in Barcelona en zal er in CHI Genève naar streven om aan zijn uitstekende jaar ook een overwinning in de Major toe te voegen.

Ben Maher, regerend Olympisch gouden medaillewinnaar in de individuele sport, neemt zijn geweldig getalenteerde ruin, Explosion W, mee naar CHI Genève. Als winnaar van de Rolex Grand Prix op Royal Windsor Horse Show in mei van dit jaar, zal de Brit proberen om een uitzonderlijke 12 maanden af te ronden met een overwinning op de laatste Rolex Grand Slam Major van 2021.

Als eerste en enige ruiter die de Rolex Grand Slam of Show Jumping heeft gewonnen, zal de Britse ruiter Scott Brash zijn CHI Geneva Rolex Grand Prix-kroon willen heroveren. Brash is zich terdege bewust van de fijne kneepjes van het vak en de nuances die nodig zijn om een Major te winnen. Hij zal zijn toppaarden meenemen naar CHI Genève in zijn poging om zijn Rolex Grand Slam of Show Jumping reis opnieuw te beginnen.

Een van de favorieten van het thuispubliek, en winnaar van de laatste editie van de Rolex Grand Prix op CHI Genève in 2019, Rolex Testimonee Martin Fuchs zal op zoek zijn om zijn titel te behouden op het paard van zijn Europese Kampioenschappen Team goud en individuele zilveren medaille-winnende partner, Leone Jei. De opvallende schimmel lijkt het aangeboren talent en de springcapaciteiten te hebben die nodig zijn om te slagen in deze uitdagende test.

Fans zullen ook blij zijn om mede Zwitserse Rolex-getuige en Fuchs' teamgenoot, Steve Guerdat, terug te verwelkomen. Na zijn spectaculaire overwinning in de CP 'International' van dit jaar, gepresenteerd door Rolex op de Spruce Meadows 'Masters' in september met Venard de Cerisy, zal Guerdat op zoek zijn naar zijn tweede Major van het seizoen 2021.

Kent Farrington, een eerdere Rolex IJRC Top 10 Final winnaar en Rolex Grand Prix winnaar in 2017 op CHI Genève, weet wat er nodig is om te winnen in deze prestigieuze indoor arena en zal op zoek zijn om zijn succes op deze locatie voort te zetten. De Amerikaanse Rolex Testimonee zal worden vergezeld door landgenoten Laura Kraut en Jessica Springsteen, die beiden dit jaar talrijke successen hebben geboekt, waaronder een Team-overwinning in de Nations Cup op het CHIO Aachen World Equestrian Festival.

Bron: Rolex Grand Slam