Horsemanship met John Whitaker: simpele tips om het beste uit je paard te halen

Horsemanship met John Whitaker: simpele tips om het beste uit je paard te halen

Iedere ruiter heeft andere doelen en ambities in de sport. Sommigen willen lessen volgen en vooruitgang boeken in hun vaardigheden. Anderen willen wedstrijden rijden en het hoogst mogelijke in de sport bereiken. Anderen willen zich dan weer toeleggen op 'grondwerk' om de band met hun paard te verbeteren, ...

Wat we ook willen doen met onze paarden, onze eerste verantwoordelijkheid ligt altijd bij het paard. Voordat we een voet in de stijgbeugel zetten, moeten we er zeker van zijn dat we aan de behoeften van het paard voldoen. Het is immers pas als je paard zich op zijn best voelt, dat hij ook op zijn best zal presteren. Daarom legt 'paardenman' John Whitaker aan ons uit hoe je volgens hem het beste uit je paard kan halen, ook als je niet in het zadel zitten. 

"Het is belangrijk dat je de noden en behoeftes van je paard nooit uit het oog verliest", gaat de levende legende van start. "Een paard dat zich niet helemaal goed voelt, zal ook niet goed kunnen presteren. Een eerste ding waar je als ruiter rekening mee moet houden, is de voeding van je paard. Dit lijkt misschien simpel maar dat is het niet. Het klopt dat een paard in goede conditie te zijn door in de zomer op gras en in de winter op hooi te leven, maar een paard dat meer werkt heeft een aangepaste voeding nodig. Hooi volstaat in dit geval meestal niet. Het is belangrijk om naar een goede voeding te zoeken, die het best aansluit bij je paard. Sommige paarden hebben een zwakke maag en verteren het 'gewone' krachtvoer niet goed. Andere paarden hebben dan weer de neiging om snel mager te worden dus zij hebben meer ruwvoer nodig. Wat je paard precies qua voeding nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die hij verricht. Neem je tijd om op zoek te gaan naar het 'feeding program' waarbij je paard zich het beste voelt".

"Als je wil dat je paarden goed presteren, is het van het grootste belang om ook regelmatig een pauze of rustperiode in het lassen. Hoe veel tijd op stal of in de weide ze nodig hebben, hangt weer van paard tot paard af. Sommige paarden houden ervan om op de weide te slapen terwijl andere paarden beter slapen in een stal. Zeker paarden die op het hoogste niveau actief zijn, hebben regelmatig nood aan een 'rustpauze' op stal. Dit geldt trouwens ook tijdens een wedstrijd zelf. Geef je paard voldoende tijd om te recupereren na een zware prestatie en ga niet meteen daarna opnieuw longeren of rijden". 

"Na een concours zet ik mijn paarden graag een hele dag op weide. Op die manier krijgen ze de kans om hun hoofd helemaal leeg te maken en fris aan de nieuwe week te beginnen. Geef ze ook de kans om in contact te komen met andere paarden, desnoods in kleine, aparte weides als je bang hebt dat ze elkaar pijn zouden doen. Tijd buiten doorbrengen, zorgt dat hun mentaal een boost krijgt". 

"Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de algemene gezondheid van je paard in het oog houdt. Zorg ervoor dat hij altijd op tijd ontwormd wordt, laat de veearts op tijd komen, geef zijn inentingen en zorg ervoor dat hij een mooi gebit heeft. Zo kunnen eventuele onregelmatigheden op tijd opgespoord worden. Ik denk dat het ook belangrijk is om je paard zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Hoewel paarden best tevreden kunnen zijn met een leven in de wei, hebben de meeste paarden fysiek en mentaal baat bij beweging en stimulatie. Hoe meer je het paard uitdaagt, hoe beter hij zich kan voelen over zijn omgeving, zijn mensen en zijn leven. Beweging voelt goed voor het paard, en hij zal het je laten weten!".

"Tot slot: probeer zelf een zo goed mogelijke ruiter te zijn en wees eerlijk voor jezelf en je paard. Ontwikkel je vaardigheden, blijf bijleren en bouw een band op met je paard. Dat is uiteindelijk de key to success", besluit hij.