Het geheim achter het 'spiekbriefje' van Peder Fredricson: "Nog een overblijfsel uit mijn eventingverleden"

Het geheim achter het 'spiekbriefje' van Peder Fredricson: "Nog een overblijfsel uit mijn eventingverleden"
Nadat vorige week de familie Van der Vleuten aan de beurt kwam in de serie 'Insider' van de LGCT, was het dit keer aan de beste Zweedse ruiter van het moment: Peder Fredricson. Eén van de onderwerpen die aan bod kwam, was zijn befaamde 'spiekbriefje'. 

Iedereen die Peder Fredricson al eens een parcours heeft zien verkennen, weet dat de Zweedse topruiter altijd een papiertje bij zich heeft waarop hij aantekeningen maakt. Peder vertelde hoe die gewoonte tot stand kwam: "Voor ik aan showjumping deed, was ik eigenlijk een eventingruiter en mijn gewoonte stamt nog uit dat tijdperk. Bij eventing zijn er enorm veel details die je moet onthouden zoals bijvoorbeeld welke de minute markers precies zijn. Ik maakte het mijzelf gemakkelijk door deze details op te schrijven zodat ik ze zeker niet zou vergeten. Dan heb ik op een bepaald moment de sponsoring van H&M gekregen en zij wilden dat ik jumping ging rijden en zou stoppen met eventing. Ik heb dit dan ook gedaan maar mijn 'spiekbriefje' ben ik altijd blijven gebruiken".

"Ik noteer alle afstanden op dat papiertje. Als ik dan na het verkennen niet meer precies weet hoe veel galopsprongen in een bepaalde lijn moest rijden, heb ik altijd dat briefje om op terug te vallen. Ik moet in dat geval geen energie verspillen aan het aantal galopsprongen proberen te herinneren, ik kijk gewoon op het briefje waardoor ik mijn volle energie kan gebruiken om mijn paard warm te rijden. Eén of twee combinaties voor ik zelf binnen moet, ga ik ook nog eens langs de piste kijken om alles nog een goed te visualiseren. Meestal heb ik mijn spiekbriefje dan niet meer nodig maar als ik toch iets vergeten zou zijn, moet ik dan geen andere ruiter meer om hulp vragen wat weer een deel stress spaart".

"Ik ben mijn spiekbriefje dus vooral blijven gebruiken omdat ik er zo op gebrand was om goede resultaten neer te zetten. Ik wist dat dit als ruiter van H&M ook wel ergens verwacht werd. Hierdoor krijgen mensen misschien het valse idee dat ik een erg georganiseerd persoon ben, terwijl dat helemaal niet het geval is. Ik gebruik dat briefje net omdat ik anders wat chaotisch ben (lacht)".

Bron: The Insider