David O'Connor neemt als eerste paardensporter de General Douglas MacArthur Service Award in ontvangst

David O'Connor neemt als eerste paardensporter de General Douglas MacArthur Service Award in ontvangst

Tweevoudig Olympisch atleet en voorzitter van het Eventing Comité van de Fédération Equestre Internationale (FEI), David O'Connor, kreeg de General Douglas MacArthur Exemplary Service Award uitgereikt door de United States Olympic Endowment tijdens hun jaarlijkse prijsuitreiking afgelopen weekend in Colorado Springs (USA) in het US Olympic & Paralympic Museum.


De MacArthur prijs, ook wel Genius Award genoemd, is een jaarlijkse prijs van de MacArthur Foundation. Ze wordt gegeven aan Amerikanen die buitengewoon verdienstelijk en veelbelovend zijn in hun werkzaamheden. De geldprijs die eraan verbonden is, geeft de winnaars de flexibiliteit om hun intellectuele en professionele activiteiten verder te zetten, zonder verdere verplichtingen. David is een van de vier personen, en de enige hippische ruiter ooit, die deze prijs ontvangt voor zijn ongelooflijke bijdragen en inzet voor de hippische sport.

Als deelnemer van de Olympisache spelen won David de individuele gouden medaille op de Spelen van Sydney 2000 met Custom Made, en was hij ook lid van het team dat met Giltedge de bronzen medaille won. Het duo zegevierde op de Spelen van Atlanta in 1996 en won zilver voor het team. David won ook samen met Giltedge de gouden medaille voor het team op de FEI Wereldruiterspelen™ 2002 in Jerez. David vertegenwoordigde zijn land op de Pan American Games 1999 in Winnipeg (CAN) en won daar individueel zilver en goud voor het team.

De Olympisch kampioen eventing van 2000 trok zich in 2004 terug uit de internationale competitie en was de daaropvolgende acht jaar voorzitter van de United States Equestrian Federation (USEF). Als voormalig internationaal technisch adviseur van het Canadese nationale eventingteam, leidde hij het team naar zilveren medailles op de Pan American Games 2007 en de FEI World Equestrian Games™ 2010. David werd in 2009 opgenomen in de Hall of Fame van de United States Eventing Association.

David is onlangs herkozen tijdens de FEI General Assembly 2021 om nog eens vier jaar te dienen als FEI Eventing Committee Chair. Het is een functie die hij bekleedt sinds 2017. Bovendien is David een integraal lid van de FEI-gemeenschap geweest en heeft hij vele functies uitgevoerd sinds zijn oorspronkelijke benoeming in het Committee van 2004 tot 2008.  Hij was van 2008 tot 2011 FEI Group IV Chairman, waarbij hij de belangen van de Noord- en Midden-Amerikaanse regio vertegenwoordigde in het FEI-bestuur, en een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de FEI-processen en -beleidslijnen om risicofactoren in Eventing te minimaliseren, als voorzitter van de FEI Eventing Risk Management Steering Group. De groep, die in 2016 werd opgericht, richtte zich op het coördineren van initiatieven op het gebied van risicomanagement op wereldwijde basis en het onderzoeken en voorstellen van ideeĂ«n voor de verbetering van risicomanagement.

"We feliciteren David met het ontvangen van deze prestigieuze prijs door de United States Olympic Endowment als erkenning voor zijn toewijding, sportieve dapperheid en leiderschap in de paardensport", aldus FEI-voorzitter Ingmar De Vos. "Een echte kampioen en ruiter, beide Olympische prestaties leidde hem naar podiumplaatsen met het winnen van teamzilver in Atlanta in 1996 en individueel goud en teambrons op de Spelen van Sydney 2000. David is een onschatbare aanwinst en steunpilaar in de hippische gemeenschap en daarbuiten. Zijn onvermoeibare werk met de FEI en zijn focus op risicobeheer heeft geholpen om barrières te reduceren en hij heeft een positieve invloed op de sport. Davod heeft geholpen om de noodzakelijke veranderingen voor eventing door te voeren die in het belang zijn van de atleet, het paard en de eigenaar zijn. Er is niemand die meer toegewijd is aan de sport, of die deze prijs en erkenning meer verdient". 

Bron: FEI