Dana Blue: "Toen ze vijf was, hebben we onze stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar de familie Van der Vleuten getrokken"

Dana Blue: "Toen ze vijf was, hebben we onze stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar de familie Van der Vleuten getrokken"

Een spijtige val tijdens het CSI5* concours van Doha zorgde ervoor dat de topmerrie van Maikel van der Vleuten, Dana Blue, tijdelijk buiten strijd is. Ze werd afgelopen weekend in Duitsland geopereerd en gaat een lange revalidatie tegemoet. "Het was veel risicovoller om haar niet te opereren", vertelde Maikel van der Vleuten hier eerder al over. "Ik heb er goede hoop op dat Dana na een jaar revalidatie weer naar het hoogste niveau kan terugkeren". Maar wie is Dana Blue en hoe bereikte ze het hoogste niveau? Een portret! 

De 13-jarige merrie van Maikel van der Vleuten heeft een echte winnaarsmentaliteit die haar al verschillende successen opleverde. Ze werd aan het begin van dit jaar nog uitgeroepen tot KWPN Horse of the Year in de springafdeling. De familie Bocken en Van der Vleuten waren jarenlang samen eigenaar van de bijzondere schimmelmerrie. "We hebben altijd veel geloof gehad in Dana Blue en mijn vrouw Jenny heeft haar als vijfjarige op een paar concoursen uitgebracht. Toen raakte ze zwanger en daarom hebben we onze stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar de familie Van der Vleuten gestapt", vertelt Paul Bocken, die meteen ook de fokker van het paard is. 

"Mijn vader Jan en mijn vrouw Jenny zijn toen met Dana naar de familie Van der Vleuten gegaan om haar te laten proberen en ze kwamen allebei dolenthousiast thuis. Maikel voelde meteen een geweldige klik met haar en dat werd meteen ook het begin van een geweldige carrière". 

De merrie sprong haar eerste internationale concours onder het zadel van Eric van der Vleuten Jr, die haar tijdens het CSI1* concours van Roosendaal aan de start bracht. Daar behaalden ze onder andere een vijfde plaats in het 1m20. 

In 2015 nam Maikel de teugels over. Hij bracht de merrie aan de start in verschillende Youngster Rubrieken. Het duo behaalde onder andere de overwinning in de rubriek voor 7-jarige paarden in Bonheiden en in Brussel. De merrie maakte eind 2015 ook de overstap naar CSI2* niveau; Ze nam in oktober deel aan verschillende 1m30-1m40 rubrieken tijdens de CSI2* competitie van Riesenbeck. 

In 2016 zette de merrie haar internationale carrière verder op CSI2* niveau met onder andere top vijf klasseringen in Lier, Knokke, Valkenswaard, Opglabbeek en Riesenbeck. In Knokke nam de merrie ook deel aan het CSI3* concours waar ze met Van der Vleuten onder andere naar de tweede plaats in het 1m40 sprong.

In 2017 maakte de merrie de opstap naar het hoogste niveau. Ze sprong haar eerste CSI5* concours in januari 2017 tijdens de Wereldbekerwedstrijd van Leipzig. De merrie behaalde daar meteen de tweede plaats in het 1m45. In Bordeaux, ook tijdens een CSI5* concours, behaalde ze de vijfde plaats in het 1m45. In Valkenswaard behaalden ze in datzelfde jaar de tweede plaats in de CSI2* Grand Prix van Valkenswaard. In Rotterdam sprongen ze op het podium in de CHIO Port Club Rotterdam Prijs voor eigen publiek. Ook in 2017 won de merrie onder het zadel van Van der Vleuten de Grand Prix van Zuidwolde. Tijdens de Wereldbekerwedstrijd van Helsinki sprong de combinatie naar de overwinning in het 1m45, ze konden ook winnen tijdens het CSI5* concours van Parijs. 

Hun goede vorm zette zich ook in 2018 voort. Tijdens hun eerste buitenconcours, in Kronenberg, konden ze meteen het 1m45 op hun naam schrijven. Tijdens de CSI5* van Madrid behaalden ze zilver in het 1m45. Andere overwinningen die ze dat jaar behaalden waren in Falsterbo (1m50), Brussel (1m45) en La Coruna (1m45). Tijdens de Masters van Londen behaalden ze de tweede plaats door over een hoogte van 1m70 te springen. 

In 2019 bleef het duo de overwinningen opstapelen: er was een eerste plaats tijdens de CSI5*-W van Amsterdam (tijdens diezelfde wedstrijd behaalden ze een zesde plaats in de Grand Prix), in Den Bosch konden ze de Gemeente 's-Hertogenbosch Prize op hun naam schrijven ze wonnen in Den Bosch ook de Audi Prize van de CSI5* competitie, ze wonnen tijdens de het CSI5* concours van Geesteren, schreven de CSI5* Grand Prix van Valkenswaard op hun naam en wonnen tijdens het CSI5* concours van Oslo. 

In het beruchte Coronajaar 2020 zetten ze vooral mooie prestaties neer in Grimaud waar ze twee weken op rij de CSI4* Grand Prix wonnen. Ook het begin voor 2021 zag er veelbelovend uit: ,,Op zaterdag was de Grand Prix-wedstrijd en die ging best goed. Ik merkte wel dat Dana Blue een tijdje niet op dit hoge niveau had gesprongen. Ze maakte twee kleine foutjes, maar verder voelde ze goed aan. Vier dagen later was ze ook heel relaxed. We sprongen een kleine wedstrijd waarbij ruiters negentig seconden kregen om het parcours af te werken.”, aldus Van der Vleuten. ,,In de laatste lijn naar de dubbelsprong wilde ik een extra pas maken, maar Dana Blue maakte te vroeg een halve galopsprong waardoor ze over de balken struikelde”, aldus Van der Vleuten. ,,We vielen allebei tegen de oxer aan. Toen ze weg galoppeerde, zag ik meteen dat ze pijn had aan haar rechter voorbeen.”

De merrie gaat nu een revalidatie van een jaar tegenmoet maar zou daarna wel terug kunnen presteren op het hoogste niveau.