CSIOP Nations Cup Team: "We hadden allemaal naar de wedstrijd van Opglabbeek toegewerkt en ernaar uitgekeken. Maar toen kwam Corona..."

CSIOP Nations Cup Team: "We hadden allemaal naar de wedstrijd van Opglabbeek toegewerkt en ernaar uitgekeken. Maar toen kwam Corona..."

Foto: Podium pony's Nations Cup 2018

Normaal gezien was vandaag een jeugdconcours met Nations Cup van start gegaan in Sentower Park. Helaas besliste Corona er anders over en moest deze wedstrijd, net zoals vele andere, afgelast worden. Wij spraken met de leden van het ponyteam: Frederik Mees, Charlotte Frederick, Seppe Wouters, Vic De Plecker en Laure Tijskens over de afgelaste wedstrijd, hoe ze hun tijd nu doorbrengen en hun plannen voor de toekomst.

Hoe erg vinden jullie het dat het concours van Opglabbeek is afgelast?

Seppe Wouters: “Het is natuurlijk heel erg dat de wedstrijd is afgelast maar ik ben nog jong dus ik denk dat ik nog wel eens de kans zal krijgen om een Nations Cup te rijden. Voor andere leden van het team is dit hun laatste jaar bij de pony’s dus voor hen vind ik het sowieso erger. Ik was van plan om dit seizoen volop aan mijn internationale carrière te beginnen aangezien dit het eerste jaar is dat ik internationaal mag rijden. Daar zal ik nu helaas nog even mee moeten wachten”.

Frederik Mees: “Voor mij is het mijn laatste jaar bij de pony’s dus ik vind het echt heel erg dat de wedstrijd is afgelast. Ik had echt naar deze wedstrijd toegewerkt met mijn pony Pinto en ook mijn andere pony, First Rate de Tinmont, was helemaal klaar voor de Grote Prijs. Het is dus heel jammer dat deze wedstrijd niet kan doorgaan, maar ik begrijp het ook wel”.

Vic de Plecker: “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik vind het heel erg dat deze wedstrijd niet kan doorgaan. Ik was super blij dat ik voor het landenteam geselecteerd was en ik had mij zo goed mogelijk op deze wedstrijd voorbereid. Mijn pony Anuncia is ook echt in topvorm dus ik had echt het gevoel dat ik in Opglabbeek mooie resultaten had kunnen neerzetten. Vorig jaar behaalde ik al enkele mooie klasseringen met haar maar volgens mij zijn we nu echt klaar voor het grote werk”.

Charlotte Frederick: “Ook ik keek er echt naar uit om na een lange winterstop terug aan te treden in de wedstrijdring. Mijn pony’s hebben na Mechelen rust gekregen. Het ging sowieso erg spannend voor mij worden want het was de eerste keer dat ik de pony van mijn zus, Easter BB, meenam op concours. Ook mijn pony’s voelen fit aan en ik was helemaal klaar om aan het buitenseizoen te beginnen. Daar zal ik nu helaas nog even mee moeten wachten, …”

Laure Tijskens: “Ik had natuurlijk ook echt naar dit concours uitgekeken. Ik vind van die meerdaagse wedstrijden altijd heel leuk om te doen. Mijn pony Nayavo was er ook klaar voor. Hij springt heel graag en hij was er dan ook helemaal klaar voor om in Sentower Park het beste van zichzelf te geven”.


Er zijn geen wedstrijden maar jullie moeten nu ook niet naar school. Wat doen jullie nu heel de dag?

Allemaal: “Paardrijden” (lachen)

Laure: “Ik train nu vooral veel thuis. Ik wil klaar zijn als het seizoen eenmaal begint en daarom blijf ik nu ook doorwerken met mijn pony. In de tussentijd probeer ik ook wat voor school te werken, maar zeker ook niet te veel (lacht)”.

Charlotte: “In deze rare tijden, houd ik mij vooral met mijn pony’s bezig. Ik rijd nu ook de pony’s van mijn zus, Easter BB en Nero en ik maak nu vooral van de extra tijd gebruik om hen beter te leren kennen. Mijn zus helpt mij ook en geeft mij veel tips, waar ik erg blij om ben. Daarnaast heb ik ook het geluk dat mijn opa parcoursbouwer is (Lucien Somers). Ik mag nu geen lessen volgen maar hij komt regelmatig thuis een parcours zetten. Op die manier valt mijn training toch niet helemaal stil. Daarnaast heb ik ook nog werk voor school, waar ik mij regelmatig mee bezig houd”.

Vic: “Ik probeer elke dag ongeveer dezelfde routine aan te houden: in de voormiddag werk ik voor school en in de namiddag rijd ik mijn paarden en mijn pony’s. Naast Anuncia heb ik nog twee andere pony’s en drie andere paarden om te rijden dus daarmee krijg ik mijn middagen zeker gevuld. Ik probeer ook veel afwisseling te brengen: soms ga ik wandelen in het bos, andere dagen doe ik dressuuroefeningen of neem ik enkele lage sprongetjes”.

Frederik: “Ook ik spendeer wel wat tijd aan mijn schoolwerk. Daarnaast ben ik veel met mijn pony’s bezig en sta ik in contact met mijn coach Marijke. Zij geeft mij van op afstand trainingstips wat ik enorm apprecieer. Zo kan ik toch wat afwisseling in de training brengen zodat het voor mijn paarden en pony’s ook niet te saai wordt. Daarnaast bereid ik mij volop voor op de overgang van paarden naar pony’s. Ik rijd daarom een paard uit onze eigen fokkerij om die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen”.

Seppe: “Ik probeer ook mijn paarden en pony’s aan het werk te houden. Ik wil optimaal voorbereid zijn als het seizoen van start kan gaan en dat gaat niet door nu bij de pakken te blijven neerzitten. Ik ben zowel in pony- als paardenrubrieken actief dus ik kan mijn dagen zeker met het rijden van mijn verschillende paarden en pony’s vullen. Daarnaast maak ik ook mijn taken voor school”.


Waar kijken jullie het meest naar uit voor als deze crisis eenmaal achter de rug is?

Frederik: “Ik hoop vooral dat het seizoen snel echt van start kan gaan. Dit is mijn laatste jaar bij de pony’s dus ik hoopte echt om deze zomer nog volop van mijn pony’s te kunnen genieten. Ik had verschillende doelen opgesteld voor dit seizoen en ik hoop toch dat ik er daar nog enkele van kan realiseren”.

Charlotte: “Ik kijk er vooral naar uit om terug op wedstrijd te kunnen gaan. Maar dit is even bijzaak. Wat nu het belangrijkste is, is dat mijn vrienden en familie gezond blijven. Daarna zal er nog tijd genoeg zijn om paard te rijden. Deze periode heeft mij wel doen inzien dat de paardensport echt mijn alles is en dat ik nooit zonder deze sport zou kunnen”.

Vic: “Ik kijk ernaar uit om mijn paardenvrienden terug in levende lijve te zien. We skypen wel veel en hebben online contact maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Ik kan daarom niet wachten tot de wedstrijden terug beginnen zodat we terug met zijn allen plezier kunnen maken”