Wedstrijdvoorbereidingen met Caro Belle De Hornois: "Er kan veel mislopen, maak altijd een backup plan"

Wedstrijdvoorbereidingen met Caro Belle De Hornois: "Er kan veel mislopen, maak altijd een backup plan"

Elke ruiter bereidt zich anders voor op een wedstrijd. Welke manier is de juiste? Voor iedereen gelden er andere trainingen maar toch zijn er enkele algemene oefeningen en belangrijke punten die elke ruiter kan helpen om zich optimaal voor te bereiden op een jumpingwedstrijd. Equnews sprak daarom met de jonge en ambitieuze Belgische amazone Caro Belle De Hornois. Op concours gaan is voor haar dagelijkse kost. In dit artikel deelt ze onder andere haar tips en tricks, haar favoriete oefeningen en geluksbrengers om zich optimaal voor te bereiden op een wedstrijd. 

De jeugdamazone Caro Belle De Hornois heeft op haar achttienjarige leeftijd al een mooie prijzenkast. Ze heeft al enkele indrukwekkende resultaten bij elkaar gereden zoals een individuele zevende plaats op het Europees Kampioenschap Children, een zilveren teammedaille op het EK en meerdere klasseringen in de Belgische Kampioenschappen voor de jeugd. Ze is ook bijna elke week terug te vinden in de ererondes van verschillende wedstrijden. De wedstrijdgronden zijn bijna een tweede thuis voor Caro Belle De Hornois. 

Trainen is belangrijk, rust nog belangrijker 

De week voor je op concours vertrekt, is het belangrijk om een goed trainingsschema uit te werken. Je wil je paard niet overbelasten maar ze moeten ook getraind en soepel genoeg zijn om een succesvolle omloop te kunnen springen. Caro Belle legt de week voor een wedstrijd haar focus vooral op gymnastiek. "De week voor een concours komt mijn trainster, Wendy Wauters langs. Met haar oefen ik dan gymnastiek met de paarden. Dit zijn meestal grondoefeningen waarbij ze me helpt en feedback geeft. Mijn paarden zet ik ook elke ochtend in de stapmolen en vervolgens op de wei. Zo hebben ze hun beweging gehad en tegelijkertijd hun hoofd kunnen leegmaken. Verder wil ik mijn paarden niet te veel overbelasten door vaak te springen thuis. Ik rij enkel nog een paar keer dressuur voor ze op wedstrijd vertrekken." 


Gymnastiek is key

"Mijn gymnastiekoefeningen verschillen van week tot week", gaat Caro Belle verder. "Vaak baseren we de oefeningen op de moeilijkheden die ik de week voordien ondervond in het parcours." Caro Belle is een fan van gymnastiekoefeningen en raad het dan ook aan alle ruiters aan. "Een oefening die ik aan veel ruiters kan aanraden is de volgende: je legt met je balken een halve cirkel op de grond. Rij eerst je cirkel aan de binnenkant van de balken met een binnenstelling. Vervolgens vergroot je de cirkel naar de buitenkant toe en rij je rond de balken met een buitenstelling. Let erop dat je telkens zo dicht mogelijk bij de balken in het midden blijft. Als dit goed gaat, kan je langs de balken een kleine sprong zetten. Zo maak je de oefening iets uitdagender." Volgens Caro Belle is dit een goede algemene oefening voor paarden en ruiters van alle niveaus om je paard los te rijden. 

Zorg voor voldoende beweging 

Wanneer je eenmaal op concours bent en meerdere dagen moet springen zie je veel ruiters hun paard een paar keer per dag uit stal nemen om ze ten allen tijde soepel en fris te houden. De vraag is natuurlijk hoe vaak je zo iets best doet. Caro Belle legt uit: "Als ik proeven in de namiddag of avond heb, neem ik de paarden zeker twee keer per dag uit stal voor ze moeten rijden. Ik ga graag een grote wandeling maken en even aan de hand grazen als die mogelijkheid er is. Wanneer ze een dag rust hebben rijd ik ze los en ga ik ermee aan de hand wandelen." Hiermee benadrukt Caro Belle dat het uit stal halen van je paard op concours zeer belangrijk is. Je wil niet dat ze verkrampte spieren krijgen door heel de dag in een stal te blijven staan. 


Maak een plan A én plan B 

Je parcours goed en grondig verkennen is zeer belangrijk, dat beseft Caro Belle maar al te goed. Zonder een strak basisplan in haar hoofd zal ze de ring niet binnen rijden. "Een van de belangrijkste aandachtspunten als je het parcours gaat verkennen is om een strak plan op te stellen. Wat ga ik doen in deze lijn? Hoe ver rij ik mijn wendingen uit? Langs welke kant rij ik mijn eerste sprong aan? Maar het is ook belangrijk om een back-up plan te hebben. Niet alles verloopt altijd zoals je verwacht met paarden. Als je een slechtere afstand krijgt in een lijn moet je een plan B in je hoofd hebben om het op te lossen. Samen met mijn trainster Wendy bespreken we altijd alle mogelijke scenario's."

Gebruik je verbeelding 

Naast de tips van haar trainster Wendy heeft Caro Belle ook veel gehaald uit haar sessies met de sportpsycholoog. Daar heeft ze een gouden tip geleerd die de jonge amazone graag deelt met andere ruiters. "Mijn sportpsycholoog zei me dat ik op wedstrijd mezelf moest inbeelden hoe ik het parcours ging rijden. Ik sluit dan even mijn ogen en gebruik mijn verbeelding. Ik probeer rustig voor mijn geest te halen hoe ik het parcours zal rijden. Die tip heeft me al heel vaak geholpen!"


Idyllis L, de 'lucky charm'

Vele sporters en dus ook ruiters hebben een geluksbrenger of bepaald ritueel dat ze volgen voor ze de piste betreden. Ook Caro Belle kan niet zonder haar kleine geluksbrengers en haar 'lucky outfit'. "Ik hou mijn 'lucky outfit' meestal tot op de laatste dag. Die outfit bestaat uit een witte Cavalleria Toscana broek en een zwart Samshield bloesje. Daar voel ik me zelfzeker in. Daarnaast heb ik ook het materiaal van mijn voormalig toppaard Idyllis L, verdeeld over mijn huidige paarden. OO Seven heeft zo bijvoorbeeld een lucky charm met Idyllis haar naam op aan zijn hoofdstel hangen. Mijn andere paarden dragen bijvoorbeeld de borstriem of getten van Idyllis." Als je Caro Belle tegenkomt vlak voor ze moet rijden op wedstrijd kan je haar maar beter even voorbij lopen: "Voor ik een belangrijke proef rij, mag niemand nog tegen mij praten behalve mijn trainster Wendy Wauters en mijn ouders. Dan wil ik me volledig afsluiten van alles erbuiten." 


Save the best for last 

Iedere ruiter beseft hoe belangrijk het is om goed los te rijden. Maar doen we het wel correct? Caro Belle legt uit: "Ik probeer bij het losrijden altijd mijn paard zo soepel mogelijk te krijgen. Als de drukte in de inrijpiste het toelaat, rij ik liefst ook eens rechtsom, tegen de richting in. Het belangrijkste is dat je met een goed gevoel de piste kan binnen rijden. Als je laatste stijlsprong goed aanvoelde, blijf dan niet verder springen maar laat het zo. Als je een mindere sprong maakt, kom je gewoon nog eens tot je wel een goed gevoel hebt. Als je de laatste sprong slecht springt en zo moet binnen rijden, zakt je vertrouwen al enorm." 

Fouten zijn menselijk 

Het overkomt de beste ruiters ter wereld dat je eens een mindere prestatie neerzet. Je bent tenslotte met levende dieren bezig en die heb je natuurlijk niet altijd in de hand. Je bent zelf als ruiter soms ook niet helemaal in vorm en dat is menselijk. Ook bij Caro Belle valt dit eens voor. Zij probeert altijd het positieve te zien in de situatie, hoe moeilijk dat ook lijkt. "Ik probeer, met de nadruk op probeer, altijd positief naar mijn omloop te kijken. Je kan er altijd iets uit leren." Toch blijft het moeilijk voor sommige ruiters om tegenslagen te verwerken. Dat is een deel van de sport volgens Caro Belle. Hiermee moet je mee leren omgaan. "Natuurlijk ben ik soms ook teleurgesteld als iets niet loopt zoals ik had gehoopt. Maar fouten maken is menselijk en dat mag je zeker niet vergeten."

Teamwork makes the dream work

Tot slot gaf Caro Belle nog één laatste gouden tip om je mentaal zo sterk mogelijk te voelen in het zadel. "Het is oké om even teleurgesteld te zijn. Maar je moet erdoor. Maak een analyse van wat er precies is misgelopen en probeer er gewoon aan te werken zodat je het de volgende keer niet meer zal voor hebben. Je bent tenslotte altijd een team van twee in deze sport. Als een van die twee teamleden eens een mindere dag heeft, moet je je daar bij neerleggen." 


Klik hier om een dag in het leven van Caro-Belle op wedstrijd te bekijken. 

Bron: Equnews