Wedstrijdvoorbereidingen met Caro Belle De Hornois: "Er kan veel mislopen, maak altijd een backup plan"

Wedstrijdvoorbereidingen met Caro Belle De Hornois: "Er kan veel mislopen, maak altijd een backup plan"

Elke ruiter bereidt zich anders voor op een wedstrijd. Welke manier is de juiste? Voor iedereen gelden er andere trainingen maar toch zijn er enkele algemene oefeningen en belangrijke punten die elke ruiter kan helpen om zich optimaal voor te bereiden op een jumpingwedstrijd. Equnews sprak daarom met de jonge en ambitieuze Belgische amazone Caro Belle De Hornois. Op concours gaan is voor haar dagelijkse kost. In dit artikel deelt ze onder andere haar tips en tricks, haar favoriete oefeningen en geluksbrengers om zich optimaal voor te bereiden op een wedstrijd. 

De jeugdamazone Caro Belle De Hornois heeft op haar achttienjarige leeftijd al een mooie prijzenkast. Ze heeft al enkele indrukwekkende resultaten bij elkaar gereden zoals een individuele zevende plaats op het Europees Kampioenschap Children, een zilveren teammedaille op het EK en meerdere klasseringen in de Belgische Kampioenschappen voor de jeugd. Ze is ook bijna elke week terug te vinden in de ererondes van verschillende wedstrijden. De wedstrijdgronden zijn bijna een tweede thuis voor Caro Belle De Hornois. 

Trainen is belangrijk, rust nog belangrijker 

De week voor je op concours vertrekt, is het belangrijk om een goed trainingsschema uit te werken. Je wil je paard niet overbelasten maar ze moeten ook getraind en soepel genoeg zijn om een succesvolle omloop te kunnen springen. Caro Belle legt de week voor een wedstrijd haar focus vooral op gymnastiek. "De week voor een concours komt mijn trainster, Wendy Wauters langs. Met haar oefen ik dan gymnastiek met de paarden. Dit zijn meestal grondoefeningen waarbij ze me helpt en feedback geeft. Mijn paarden zet ik ook elke ochtend in de stapmolen en vervolgens op de wei. Zo hebben ze hun beweging gehad en tegelijkertijd hun hoofd kunnen leegmaken. Verder wil ik mijn paarden niet te veel overbelasten door vaak te springen thuis. Ik rij enkel nog een paar keer dressuur voor ze op wedstrijd vertrekken." 


Gymnastiek is key

"Mijn gymnastiekoefeningen verschillen van week tot week", gaat Caro Belle verder. "Vaak baseren we de oefeningen op de moeilijkheden die ik de week voordien ondervond in het parcours." Caro Belle is een fan van gymnastiekoefeningen en raad het dan ook aan alle ruiters aan. "Een oefening die ik aan veel ruiters kan aanraden is de volgende: je legt met je balken een halve cirkel op de grond. Rij eerst je cirkel aan de binnenkant van de balken met een binnenstelling. Vervolgens vergroot je de cirkel naar de buitenkant toe en rij je rond de balken met een buitenstelling. Let erop dat je telkens zo dicht mogelijk bij de balken in het midden blijft. Als dit goed gaat, kan je langs de balken een kleine sprong zetten. Zo maak je de oefening iets uitdagender." Volgens Caro Belle is dit een goede algemene oefening voor paarden en ruiters van alle niveaus om je paard los te rijden. 

Zorg voor voldoende beweging 

Wanneer je eenmaal op concours bent en meerdere dagen moet springen zie je veel ruiters hun paard een paar keer per dag uit stal nemen om ze ten allen tijde soepel en fris te houden. De vraag is natuurlijk hoe vaak je zo iets best doet. Caro Belle legt uit: "Als ik proeven in de namiddag of avond heb, neem ik de paarden zeker twee keer per dag uit stal voor ze moeten rijden. Ik ga graag een grote wandeling maken en even aan de hand grazen als die mogelijkheid er is. Wanneer ze een dag rust hebben rijd ik ze los en ga ik ermee aan de hand wandelen." Hiermee benadrukt Caro Belle dat het uit stal halen van je paard op concours zeer belangrijk is. Je wil niet dat ze verkrampte spieren krijgen door heel de dag in een stal te blijven staan.