Bart-Jay Junior Vandecasteele: "Thuis zelfs parcours van Saint-Tropez nagebouwd om mij optimaal te kunnen voorbereiden"

Bart-Jay Junior Vandecasteele: "Thuis zelfs parcours van Saint-Tropez nagebouwd om mij optimaal te kunnen voorbereiden"

Enkele weken geleden werd de finale van de Gouden Laars gesprongen. We spraken na afloop met Bart-Jay Junior Vandecasteele die één van de eindklassementen op zijn naam schreef. 


Hoe heb jij je tijdens de coronacrisis voorbereid op het buitenseizoen? Hebben je paarden rust gekregen of ben je blijven trainen?

Toen we te horen kregen dat er een lockdown kwam, kwam dat natuurlijk in eerste instantie erg hard aan. Wat nu? Niemand wist wanneer wedstrijden terug van start konden gaan en wanneer de paarden terug 'klaar' moesten zijn. We hebben dan besloten om het de eerste dagen 'op het gemak" te doen. Ik heb toen vooral gefocust op platwerk, kleine parcourtjes, ... Toen er terug over wedstrijden gesproken werd, hebben we thuis wat 'wedstrijden' georganiseerd. Ik reed telkens twee rondjes met mijn paarden gespreid over twee dagen. Ik heb zelfs drie parcoursen van Saint-Tropez thuis nagebouwd om mij optimaal te kunnen voorbereiden op de start van het seizoen. Toen de wedstrijden weer van start konden gaan, heb ik mijzelf dan ook enkele doelen voorop gesteld. Ik ben naar Spanje afgezakt om mij daar optimaal te kunnen voorbereiden op mijn eerste jaar als Junior. 

Had je verwacht dat je zou winnen?

De Gouden Laars was zeker en vast één van mijn vooropgestelde doelen samen met het BK. Wat ik zo leuk vind aan de wedstrijden van de Gouden Laars, is dat ik hier de kans krijg om mij te meten met andere Juniors en Young Riders. Op die manier weet je hoe ver je staat in vergelijking met andere ruiters van je leeftijd. Wat erg leuk was, is ook dat in onverwachts al twee landenwedstrijden mocht meepikken. Tijdens de eerste Gouden Laars was het natuurlijk afwachten hoe ik zou presteren. Met mijn vaste paard Esprit was het sowieso de bedoeling om in de top drie te rijden. Ik ging ook van start met een nieuwe troef, Kadee, om te kijk hoe we samen 'klikten' op 1m40 niveau. Dit was onmiddellijk een groot succes: beide paarden konden de nul behouden en eindigden op de eerste én tweede plaats bij de Junioren én de Young Riders. In latere wedstrijden kon ik nog drie keer winnen en het zilver in de wacht slepen, dus voor aanvang van de finale was ik al zeker van de overwinning in het eindklassement. Als kers op de taart kon ik de finale ook nog winnen met Kadee onder het zadel. 

Wat ging er door je hoofd toen je besefte dat je gewonnen had?

Ik was uiteraard super blij om mijn outdoor seizoen met winst af te kunnen sluiten. Een klassement zoals de Gouden Laars winnen, geeft altijd een fijn gevoel. Ik hoop dan ook dat ik deze goede lijn ook in de toekomst zal kunnen verderzetten. 

Kan je ons wat meer vertellen over je paard?

Al mijn paarden passen binnen onze stalfilosofie. We zijn telkens op zoek naar eerlijke paarden die willen blijven vechten voor hun ruiter en dat zijn twee eigenschappen die zowel Esprit als Kadee zeker en vast bezitten. Al mijn paarden willen winnen, net als ik! 

Wat vind je in het algemeen van de Gouden Laars wedstrijden?

De Gouden Laars is een super project voor gemotiveerde jeugdruiters die op deze manier de kans krijgen om op mooie locaties te springen. Sommige wedstrijden werden echt op hoog niveau gereden en waren een super goede voorbereiding op de verschillende GP's en landenwedstrijden. 

Wat zijn je plannen voor het indoor-seizoen?

Ik zou dit indoor seizoen graag nog enkele internationale wedstrijden rijden zoals die van Mechelen, Lier en in Sentower Park. Ik zal ook nationaal aan de start komen om mijn jonge paarden en nieuwe aanwinst Enterprise JP Z beter te leren kennen. Op die manier hoop ik volgend jaar op drie paarden voor de Juniors te kunnen rekenen. In het voorjaar is het de bedoeling om weer naar het zuiden af te zakken om ons daar op het zomerseizoen voor de bereiden. 

Zijn er ruiters waar je zelf naar opkijkt?

Natuurlijk zijn er heel wat ruiters waar ik zelf naar opkijk zoals bijvoorbeeld Pieter Devos. Hij is enorm gedreven en slaagt erin om een carrière op het hoogste niveau te combineren met het runnen van zijn familiebedrijf. Een andere ruiter waar ik enorm naar opkijk, is Nick Skelton. Hij is de eerste die de nieuwe manier van rijden (een lichte zit) introduceerde en slaagt er altijd in om met bloedpaarden toch een netjes parcours af te leggen zonder zijn paarden op enig moment te storen. 


Foto: Houou Tomita