Goud voor België in de prestigieuze 5* Nations Cup van La Baule

Goud voor België in de prestigieuze 5* Nations Cup van La Baule

Zojuist werd de prestigieuze CSIO 5* Nations Cup van La Baule afgewerkt in Frankrijk. Zoals gewoonlijk werd de landenwedstrijd over twee omlopen verreden. Onze landgenoten hebben uitstekend gepresteerd in hun eerste 5* landenwedstrijd van het seizoen door meteen met de overwinning naar huis te gaan! 

Grégory Wathelet was een van de enige ruiters die beide omlopen foutloos wist af te leggen. Met zijn Olympische paard Nevados S (v. Calvados Z) liet hij over twee omlopen alle balken in de lepels, wat een enorm voordeel was voor de rest van het team. Niels Bruynseels stuurde Cristel (v. Diamant de Semilly) mooi foutloos doorheen de eerste ronde. In de tweede ronde moesten ze vier strafpunten noteren. Wilm Vermeir was de derde ruiter van het team. Met IQ van het Steentje (v. Toulon) kreeg hij in de eerste ronde twee foutjes waardoor zij uiteindelijk ook voor het schrapresultaat zorgden. Tijdens de tweede omloop kregen ze vier strafpunten achter hun naam. Tot slot was er Jérôme Guéry met zijn Olympische partner Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel). In de eerste omloop kregen ze vier strafpunten. In de tweede ronde lag er iets meer druk op hun schouders, maar de twee deden waar ze goed in zijn: foutloos springen. In totaal had team België slechts acht strafpunten verzameld, en dat was ruimschoots genoeg voor de overwinning. 



Team Frankrijk zagen we terug op de tweede plaats met een totaal van twaalf strafpunten. Simon Delestre en Cayman Jolly Jumper (v. Hickstead) kregen acht strafpunten in de eerste ronde, maar bleven foutloos in de tweede. Megane Moissonnier en Cordial (v. Casall) draaiden het resultaat van Delestre om met een foutloze eerste omloop en acht strafpunten in de tweede. De twee eerste ruiters van team Frankrijk zorgden zo voor de twee schrapresultaten. Voor Penelope Leprevost en GFE Excalibur de la Tour Vidal (v. Ugano Sitte) waren er telkens vier strafpunten in de twee rondes. Tot slot kreeg Kevin Staut in de eerste ronde een foutje met Visconti du Telman (v. Toulon). De tweede ronde bleven ze wel foutloos. Een totaal van twaalf strafpunten én een betere totaaltijd verwees team Frankrijk naar het zilver. 

De tijd was namelijk van groot belang om het zilver en het brons te kunnen bepalen, want Team Canada verzamelde ook twaalf strafpunten - net zoals Frankrijk. Frankrijk was net iets sneller, en dus mochten Yann Candele (Farezzo), Tiffany Foster (Figor), Beth Underhill (Dieu Merci van T&L) en Amy Millar (Truman) de bronzen medaille in ontvangst nemen. 


Individuele klassement 

Het individuele klassement van deze proef werd eveneens gewonnen door België dankzij Grégory Wathelet Nevados S (v. Calvados Z). Zoals eerder vermeld sprongen ze beide omlopen foutloos en daarbij hadden ze ook de snelste totaaltijd van 141,10 seconden. Beth Underhill eindigde met Dieu Merci van T&L (v. Toulon) op de tweede plaats, eveneens na twee foutloze omlopen. Hun totale tijd was 142,17 seconden. Antonio Maria Garofalo en Conquestador (v. Nabab de Reve) eindigden op de derde plaats in het individuele klassement. Zij waren meteen ook het laatste duo dat beide omlopen foutloos aflegde. 


Klik hier voor alle uitslagen. 

Foto's: © JC Bordas