Oekraïne niet te evenaren in Longines EEF Nations Cup van Athene

Oekraïne niet te evenaren in Longines EEF Nations Cup van Athene

Terwijl de zon vanmiddag over het Markopoulo Olympic Equestrian Centre in Athene scheen, werd het publiek getrakteerd op het spektakel van een wedstrijd in de Longines EEF Series Southern Region 2nd qualifier, waarin Oekraïne een nadrukkelijke overwinning behaalde.

In een spannende strijd om de eerste plaats na een extreem krappe eerste ronde, was het de geelblauwe vlag van Oekraïne die vanmiddag hoog boven het podium werd gehesen en het team van vier ruiters dat de afgelopen 12 maanden zoveel heeft meegemaakt, kon niet blijer zijn met hun resultaat.


"We zijn dolblij met de overwinning en we vinden het geweldig om door te gaan naar de halve finales!" straalde Anastasia Bondarieva, de voorvrouw van het team. "Er stond vandaag veel druk op ons, maar we zijn zo blij met het resultaat en het is een moment dat we nooit zullen vergeten - we hebben geschiedenis geschreven voor ons land en het was prachtig. Ik heb een aantal mooie overwinningen gehad in mijn leven, maar om het met het team en voor Oekraïne te doen was zo speciaal."


Na een dramatische eerste ronde over een slim ontworpen parcours door Andreas Bamberger en George Fradelakis, waar de hindernissen gelijkmatig over het hele parcours vielen, was alles om voor te spelen tussen drie teams op een score van slechts 4 strafpunten, met Bulgarije aan de leiding in ronde twee, op de voet gevolgd door Oekraïne en gastland Griekenland.


Helaas was het niet de dag van Bulgarije: alleen ankerman Ivaylo Bonev bleef foutloos in ronde twee aan boord van Othello van de Vlasbloemhoeve, terwijl Ventsislav Izov met J. Caplan BMG op koers afhaakte en zowel Rossen Raitchev met Independent als Angel Niagolov met Chaccball elk 8 fouten kregen. Hierdoor was het team uitgeschakeld met een eindscore van 20, waardoor ze dramatisch naar de onderkant van het klassement zakten. Positief is dat het team na afloop van de wedstrijd 60 kwalificatiepunten verzamelde en daarmee hun plaats in de Longines EEF Series South & Central Semi-Final in Ebreichsdorf, Oostenrijk, later deze maand veiligstelde.


Het thuisteam, Griekenland, had meer succes in de tweede ronde dankzij een briljante dubbel nul van Angelos Touloupis en Lord Mexx, terwijl Kriton Zafiropoulos met Dicaprio en Ilias Baliousis aan boord van Casper d'Argouges elk slechts één paal neerhaalden en 8 strafpunten toevoegden aan hun totaal om op een eindscore van 12 te staan.

Maar het was het Oekraïense team dat de moed erin hield met twee double clears van Mykola Pylypeiko op Karat en Anastasia Bondarieva met Calder, en een extra 0 fouten ronde van Konstantin Zolin en Hending van de Bresser in de tweede ronde, wat betekende dat het team eindigde op hun eerste ronde score van 4 strafpunten en de maximale 100 kwalificatiepunten verdiende, waardoor ze ook hun ticket naar Oostenrijk veilig stelden.

Achter de wedstrijd om de bovenste plek werd er fel gestreden tussen Italië en Roemenië. Beide teams eindigden ronde één op een competitieve score van 8 strafpunten, maar het was het Italiaanse team dat aan kop eindigde dankzij uitzonderlijke tweede foutloze rondes van Andrea Benatti op Idento van Maarle en Federico Ciriesi op Electra, met zowel Roberto Previtali en Come op Semilly, als Filippo Codecasa aan boord van Lugano van het Lindehof die elk net die ene paal raakten. Doordat een van deze scores wegviel, hoefde het team maar 4 fouten toe te voegen voor een eindscore van 12.

Met de vierde Roemeense ruiter, Ionel Bucur, die Cassius S in ronde 2 op stal zette, betekende dit dat het team de vier foutloze rondes van teamgenoten Andrea Herck met Epsilon de Roulard en Constantin Cojocariu op de Huracan RC moest meenemen in hun eindscore, naast de stijlvolle foutloze ronde van Luca Ruxandariu en Django de Hu. Met een eindscore van 16 was dat genoeg voor het team om 70 punten te verdienen en hun plaats in de halve finale te bemachtigen.

Nu de Longines EEF Series Southern Region Qualifiers helemaal klaar zijn, zijn de vijf teams die op 30 juni naar Oostenrijk gaan voor de zuidelijke en centrale halve finales bekend. Regerend Longines EEF Series kampioen Italië en de winnaar van vandaag, Oekraïne, staan bovenaan met beide teams die elk 170 punten hebben. Bulgarije, Griekenland en Roemenië eisen de resterende plaatsen op en we zullen zien welke teams uit de Centrale Regio zich aanstaande vrijdag bij hen voegen tijdens hun kwalificatiewedstrijd in Bratislava, Slowakije.

Alle resultaten


Bron: Persbericht
Foto©: Hellenic Equestrian Federation