Legendary Horses: Baloubet du Rouet

Legendary Horses: Baloubet du Rouet
In onze nieuwe serie zullen we op regelmatige basis inzoomen op één van de meest legendarische paarden uit onze sport. Baloubet du Rouet (v. Galoubet A) is de eerste in het rijtje. De hengst verbrak met de Braziliaan Rodrigo Pessao alle records door maar liefst drie jaar op rij de finale van de Wereldbeker op zijn naam te schrijven. In dit portret gaan we dieper in op de wereldberoemde vosse hengst! 

Zoon van zijn vader

Baloubet du Rouet werd in 1989 geboren bij de Franse fokker Louis Fardin. Zijn vader is Galoubet A, die op dat moment één van de best springende paarden van de wereld was. "Hij had een indrukwekkende manier van springen", vertellen verschillende bronnen die de eer hadden om de hengst bezig te zien. Galoubet A sprong onder het zadel van Gilles Bertran drie keer het Frans kampioenschap (in 1977, 1979 en 1982). Ze droegen ook bij aan de gouden medaille van het Franse team tijdens het WK van 1982. 

Baloubet was trouwens niet de enige beroemde nakomeling van Galoubet, ook zijn andere zoon, Skippy II gooide hoge ogen in zowel de sport als de fokkerij. 


Liefde op het eerste zicht

Zijn eerste wedstrijdervaring deed Baloubet op met Rémy Bourdais, nadat hij door Nicole en Diego Pereira Couthino werd gekocht op 4-jarige leeftijd. "Wat ons betreft was het liefde op het eerste zicht", vertelden ze hierover. Bourdais vertelde: "Ik voelde toen al dat het een uitzonderlijk paard ging worden. Hij sprong er toen al letterlijk tussenuit met zijn uitzonderlijke springkwaliteiten. Hij was ook erg makkelijk in omgang maar eenmaal in de wedstrijdpiste veranderde hij. Op dat moment telde er nog maar een ding voor hem: alle balken in de lepels laten. Hij had een sterke persoonlijkheid en veel bloed en temperament. Hij was wel snel afgeleid dus je moest hem wel bij de les houden". Op zijn zesde verhuisde de hengst naar de stallen van de familie Pessoa.

'Wat is dat in hemelsnaam?'

"Bij mij was het met Baloubet het zeker geen liefde op het eerste zicht", lacht Rodrigo Pessoa. "Toen ik hem van de vrachtwagen zag komen dacht ik bij mijzelf: 'wat is dat in hemelsnaam?' (lacht). Baloubet was slungelig en leek geen controle over zijn lichaam te hebben. We hebben hem de eerste dagen laten losspringen maar meer niet omdat hij zo groen was. Wat meteen opviel, is dat hij geen twee keer dezelfde fout maakte. Elke dag sprong hij beter en beter en hij stootte zich 'geen twee keer aan dezelfde steen'", aldus Pessoa. "We waren enorm onder de indruk. Het leek wel alsof hij telkens de hele nacht nadacht over wat hij verkeerd deed en de volgende dag maakte hij ze meteen goed. Hij was erg intelligent, dat zie ik graag bij springpaarden". 

De hengst werd tot zijn negende gereden door Nelson Pessoa, daarna nam Rodrigo de teugels over. Nelson was al erg succesvol met de hengst, zo wonnen ze in 1996 het Frans kampioenschap voor 7-jarige paarden, in 1997 konden ze zich in vrijwel elke Grand Prix waaraan ze deelnamen klasseren en in 1998 maakten ze deel uit van het Braziliaanse team dat tijdens de Wereldruiterspelen in Rome naar de vijfde plaats sprong. "Ik voelde toen ook dat dit het ideale paard voor Rodrigo zou zijn", vertelde Nelson. "Ik besloot hem aan mijn zoon over te dragen". 



Begin van een eindeloos succesverhaal

En dat was geen slechte beslissing. Toen Rodrigo de teugels van de hengst overnam, begon zijn succesverhaal pas echt en vrijwel meteen. Tijdens hun eerste jaar samen, wonnen ze al de World Cup finale in Helsinki. Die prestatie zouden ze de volgende twee jaren nog eens overdoen in Göteborg en Las Vegas. Een absoluut record: geen enkele ruiter zou er later nog eens in slagen om met hetzelfde paard drie jaar op rij de Wereldbeker mee naar huis te nemen. 

Het was hen bijna nog eens gelukt: in 2001 eindigden ze op de tweede plaats, in 2003 moesten ze vrede nemen met de derde plaats. Het duo slaagde er ook twee keer in om de Top Ten finale op hun naam te schrijven: zowel in 2003 als in 2005 kroonden ze zich tot ultieme overwinnaar in een wedstrijd met de beste tien ruiters ter wereld. 

Ze namen ook deel aan verschillende Olympische Spelen en kampioenschappen. 



Welverdiend pensioen

In 2006 ging Baloubet du Rouet op sportief pensioen om zich volledig toe te leggen op de fokkerij. Hij is de vader van wereldberoemde paarden als Chaman, Napoly du Ry, VDL Bubablu, Balou du Rouet, Syndey Une Prince, ... Hij overleed op 7 augustus 2017 op 28-jarige leeftijd. 

Bron: Annuaire Monneron, contre-galop, FEI; Equnews