Lamaze vraagt in open brief op Coronaregels strikter op te volgen

Lamaze vraagt in open brief op Coronaregels strikter op te volgen

De Canadese topruiter Eric Lamaze heeft in een open brief op social media opgeroepen om te Coronaregels nauwer op te volgen. Hij verwijst hierbij naar enkele incidenten die zich de voorbije weken hebben voorgedaan. 

"Vandaag is een trieste dag. We keken er allemaal naar uit om de week in Lier door te brengen, maar uiteindelijk besloot ik dat ik hier niet kan blijven concurreren en deze show kan steunen. Ik zal niet deelnemen aan een show die een speedrubriek van 1.45m 4000 € met 252 ruiters gebruikt om zich de volgende dag te kwalificeren voor de rankingproef. Vanmorgen nadat de show was begonnen, besloten ze om de rubriek in 3 verschillende groepen te verdelen, die elk 3 verschillende parcoursen voor deze ene rankingrubriek moesten springen. Dit betekent dat een ruiter die een langzame foutloze ronde springt, zich nog steeds niet kwalificeert om deel te nemen aan LR. Dat klopt niet en slaat nergens op.

Ik ben blij dat ik vooraf gekwalificeerd ben voor de GP, maar ik heb een jong paard in deze rubriek gereden omdat ik mijn ervaren paard niet in een speedrubriek van 4000 € wilde plaatsen. Wat een vreselijk systeem en een teleurstellende beslissing van de organisatoren. Ik begrijp dat iedereen terug van start wil gaan en dat wil ik ook. Ik ben echter niet bereid om zinloze dingen met onze paarden te doen om 1000 € te krijgen. Het is echt jammer. We waren zo blij om hier te zijn - de faciliteit is leuk, grote ring en de sfeer is geweldig. Het is jammer dat de paarden en ruiters geen gezond verstand hebben.

Aan de andere kant wil ik ook de aandacht vestigen op de FEI en de vereisten van de organisatoren tonen met betrekking tot het gebruik van maskers en handschoenen op de show. De grooms moeten een masker en handschoen dragen in de warm up, maar ruiters en hun leeringen, hoeven dat niet te doen. De ruiters hebben het meeste contact met andere mensen en moeten daarom absoluut een masker dragen. Ik was zo teleurgesteld dat ik op het hele showterrein maar 5 ruiters een masker zag dragen. Ik begrijp dat iedereen de vrijheid heeft om die keuze te maken, maar waarom niet de beste voorzorgsmaatregelen nemen om veilig en gezond te blijven, zodat de sport waar we van houden zonder incidenten of problemen kan doorgaan. Op deze manier zullen we snel weer enkel thuis rijden en we moeten hierin allemaal onze verantwoordelijkheid dragen.

Zonder de kleinere shows die op dit punt de nodige voorzorgsmaatregelen volgen, kunnen de grote shows waar we allemaal naartoe willen niet plaatsvinden. 2 weken geleden was ik in Opglabbeek waar niemand een masker droeg - niet in de piste of het restaurant. Ik was zo teleurgesteld om dit te zien. Nogmaals, de faciliteit is ongelooflijk en ik geef ze daarvoor de eer. Na de show nam ik de tijd om de eigenaar te bellen om mijn punt uit te leggen. Hij was erg aardig en begreep heel goed wat ik bedoelde".