Duitse bond maakt EHV-1-enting verplicht voor wedstrijdpaarden

Duitse bond maakt EHV-1-enting verplicht voor wedstrijdpaarden

Na het rhino-uitbraak in Valencia werd al duidelijk dat er iets moest veranderen aan het enting-beleid om een dergelijke uitbraak in de toekomst te voorkomen. De Duitse paardensportkoepel FN heeft dat goed begrepen en geeft nu een krachtig signaal door de enting tegen rhino te verplichten voor wedstrijdpaarden. In het huidige FEI reglement is dat nog niet het geval. De verplichte enting voor paarden gaat in op 1 januari 2023. 

"Om een tekort aan vaccins te voorkomen, hebben we besloten de verplichting pas vanaf 2023 te laten ingaan", klinkt het. "In het voorjaar van 2021 stierven er in Valencia 18 paarden ten gevolge van het rhinovirus. We moeten dan ook alles in het werk stellen om een dergelijke tragedie in de toekomst te voorkomen. De sportadviesraad heeft daarom de voor- en nadelen van een verplichte inenting besproken en we kwamen tot de conclusie dat de voordelen opwegen tegen de nadelen". 

"Het belangrijkste doel van de vaccinatie is om een verspreiding van virussen in de paardenpopulatie te verminderen", aldus FN dierenarts Enrica Zumnorde-Mertens. "Vaccinatie kan een paard echter niet beschermen tegen infectie en ziektes. Het vaccin is ook minder actief als er gevaccineerde en niet-gevaccineerde paarden samen worden gehouden".


Bron: FN