Dit was 2021: het noodlottige rhinovirus kost tientallen paarden het leven

Dit was 2021: het noodlottige rhinovirus kost tientallen paarden het leven

Ondanks de vele mooie sportieve momenten kreeg de paardenport ook heel wat miserie te verwerken. Uiteraard gooide het coronavirus het hele jaar roet in het eten maar helaas bleek dat niet onze enige zorg te zijn. In februari werd een uitbraak van het rhinovirus vastgesteld, die voor velen nog lang in het geheugen gegrift zal staan.

Het begon allemaal op 21 februari 2021. De plotse melding dat de CES Tour in Valencia werd afgelast bereikte onze redactie. Wat er toen op het wedstrijdterrein gaande was was niet meteen duidelijk maar al snel deden de geruchten de ronde dat er een uitbraak van het rhinovirus had plaatsgevonden. Meerdere paarden en ruiters verlieten het terrein, maar voor sommige van hen sloeg helaas het noodlot toe. 

Verspreiding

Aangezien deze neurologische vorm van het rhinovirus (waarbij er zich verlammingsverschijnselen voordoen met de dood tot gevolg) enorm besmettelijk is werden al snel gevallen vastgesteld over heel Europa. De angst was dan ook groot, en dat was niet onterecht. De verspreiding van het virus gebeurde van paard op paard maar ook via de mens (die het virus meedraagt op kleding etc.). 

Het werd al snel duidelijk dat er maatregelen moesten worden genomen, en liefst zo snel en zo veel mogelijk. In februari werden dan ook ontzettend veel wedstrijden afgelast, over heel Europa. Een zoveelste domper op de feestvreugde voor organisatoren, die nog eigenlijk nog recupereerden van het coronavirus. 

Eind februari loopt de situatie op CES Valencia dan helemaal uit de hand. Maar liefst 17 paarden testten positief en meerdere lieten het leven. Een tekort aan medicijnen en veeartsen zorgde voor schijnende toestanden. De FEI besloot om in te grijpen en de nodige maatregelen te treffen.

We zitten in fase twee van de epidemie dus plaatsen in klinieken zijn essentieel, maar die zitten helaas allemaal vol

Zo klonk het bij de FEI eind februari. 

Daarnaast waren er ook takels nodig die de paarden hielpen op hun vier benen te staan. Ook hier waren er niet voldoende van. 

Begint maart besluit de FEI dan officieel om alle wedstrijden op het Europese vasteland af te gelasten. 

Calm before the storm

Begin maart werd de omvang van de verspreiding pas echt duidelijk. De FEI sprak dan ook over "de heftigste rhino-uitbraak in dertig jaar". Meer en meer paarden in Europa raakten besmet en het dodentol liep op. Niet veel later werden ook gevallen van het EHV-1 vastgesteld in Amerika en in Qatar. 

In Valencia zelf ging het van kwaad naar erger en verschillende paardeneigenaars en ruiters uitten hun ongenoegen. 

“Er heerst complete chaos”, aldus een andere getuige. “Het lijkt wel of er een oorlog is uitgebroken, een oorlog tegen het virus. Ik kan niet omschrijven wat er momenteel allemaal gaande is. Paarden vallen uit het niets op de grond en kunnen niet meer rechtstaan. Verschillende paarden hebben op de concourssite al het leven gelaten."

Op 2 maart 2021 reist er uiteindelijk medische hulp af naar het wedstrijdterrein in Valencia. 

Aangezien het virus zich verspreidde als een lopend vuurtje bleef de epidemie voor een lange tijd aanslepen. In maart stond de teller op 18 paarden, waarvan hun dood te linken was aan de uitbraak in Valencia. 

Ook België bleef niet gespaard. Juliette Losfeld verloor haar toppaard Gigi Bravour aan de gevolgen van EHV-1. Anthony Wellens' paarden, die aanwezig waren op het wedstrijdterrein in Valencia, bleven gelukkig gespaard. 

Voor hem werd pas echt duidelijk hoe ernstig de situatie was toen hij bij het betreden van de piste een papier moest ondertekenen waarop stond dat je de piste betrad op eigen risico.Verder werd er door de organisatie geen uitleg op het formulier gegeven. Iets later werd deze GP stilgelegd in overleg met de FEI. Vanaf dan is er een chaos ontstaan van mensen die zo snel mogelijk wilden vertrekken om hun paarden in veiligheid te brengen.

"Na overleg met onze dierenarts thuis hebben we besloten om de jumping in Valencia te verlaten. We waren er beide over akkoord dat het niet gezond was om met de paarden die nog niet ziek waren te blijven staan tussen de paarden die er veel slechter aan toe waren. Onze paarden zijn bij thuiskomst onmiddellijk in quarantaine geplaatst, daarbovenop wordt de temperatuur drie maal per dag gemeten", vertelde Wellens in maart aan onze redactie. 

De FEI besloot uiteindelijk om alle wedstrijden op het Europese vasteland te verbieden tot eind april 2021. Dit maakte dat rond die tijd, de epidemie kon afzwakken en we niet veel later het gewone leven weer konden oppikken. 

Photo by Jez Timms on Unsplash