Alle paarden negatief op Rhino in CDI Ornago

Alle paarden negatief op Rhino in CDI Ornago

Er was eerder spraken van paarden die positief zouden getest zijn op Rhino. Zo keerde Morgan Barbançon Mestre eerder naar huis door een positief Rhino geval op haar stal en bleek een van haar eigen paarden ook positief. 

Het CDI in Ornago, Italië, vond plaats tussen 6 en 9 mei. Alle paarden die aanwezig waren tijdens het evenement zijn negatief getest op Rhino en mochten dus allemaal huiswaarts keren. Vanwege de EHV-1-uitbraak in Valencia (Spanje) in februari-maart heeft de FEI een speciaal protocol opgesteld dat alle ruiters bij aankomst op de show een document moeten ondertekenen dat ze niet in contact zijn geweest met EHV-1 positieve paarden. 

Op vrijdag 7 mei brak er onrust uit op de CDI Ornago, toen bekend werd dat de Franse Grand Prix-ruiter Morgan Barbançon donderdagmiddag de show had verlaten nadat een van haar paarden thuis positief was getest op EHV-1. Op donderdag 29 april liet Morgan al haar 13 paarden testen op EHV-1 toen er één met koorts naar de kliniek moest worden vervoerd vanwege een koliek. Op 3 mei kwamen de testresultaten terug van het paard in de kliniek, die negatief waren. Een dag later waren negen andere resultaten negatief, waaronder die van de drie paarden die voor Ornago waren ingeschreven. Barbancon besloot naar de show te gaan. Barbancon arriveerde dinsdag 4 mei op de show en woensdagavond kreeg ze te horen dat één paard thuis, buiten gestald en niet in contact geweest met haar showpaarden, positief was. Donderdagochtend besprak Barbancon de zaak met directeur Francesco Bortoletto en ze besloten gezamenlijk dat ze zou vertrekken. Alle drie de wedstrijdpaarden zijn voor vertrek getest door de dierenarts ter plaatsen. 

De organisator van het evenement wilde niet onmiddellijk de reden van het plotselinge vertrek van Morgan communiceren om het evenement niet in gevaar te brengen met risico op paniek. Toen vrijdag echter de uitslag kwam dat een van Morgan's paarden op de show positief was, moest hij alle wedstrijdruiters op de hoogte stellen van de uitbraak. Er werd direct een stalquarantaine geplaatst en al die paarden in de stallen waar Morgan haar paard verbleef werden getest. 

Een grote groep Franse ruiters, die niet in de schuur stonden waar Morgan stond, besloot om veiligheidsredenen de show te verlaten en isoleerde vrijwillig hun paarden thuis uit voorzorg. De meerderheid van de ruiters besloot te blijven omdat er strikte hygiëneprotocollen van kracht waren. 

Een van de mensen die vroegtijdig het evenement verliet was de voormalige Franse ruiter Pierre Volla. Hij schreef: "We zijn terug uit Ornago na het reorganiseren van de stal. Het is jammer, want de show begon goed voor de Franse ruiters en mijn paard. Nu is ze alleen en geïsoleerd uit voorzorg. We hebben ons hooi en pellets achtergelaten voor degenen die bleven. daar, voor het geval dat. 

Nu blijken alle paarden die in dezelfde stalgang stonden negatief te zijn en terug naar huis te mogen. 

Bron: Eurodressage