Nick Skelton: "De toegestane tijd is over de jaren heen veel korter geworden"

Nick Skelton: "De toegestane tijd is over de jaren heen veel korter geworden"

Nick Skelton sprak tijdens een interview met Rolex Grand Slam over Big Star, over CHIO Aken en hoe de sport volgens hem doorheen de jaren veranderd is. 

"Aken is zeker en vast één van mijn lievelingsconcours om te rijden. Zelfs in de jaren '80 zat er altijd veel volk en heerste er een geweldige sfeer. Ik denk dan ook dat alle ruiters ooit wel eens de Rolex Grand Prix van Aken willen winnen. Dit is echter niet makkelijk; het is één van de zwaarste en moeilijkste Grand Prix, naast die van Calgary. Aken is eigenlijk een beetje het Wimbledon van de jumping sport. Elke ruiter wil hier aan de start komen en is gebrand op het neerzetten van een goede prestatie. Je hebt ook een uniek paard nodig om hier überhaupt een kans te maken. Ruiters leggen zichzelf ook veel druk op tijdens deze wedstrijd dus je moet een paard hebben dat wil presteren en met deze druk om kan". 

"Of de sport veranderd is over de jaren heen? Zeker en vast! Eén van de grootste veranderingen heeft betrekking op de toegestane tijd tijdens competities. Tegenwoordig moet je veel sneller springen dan vroeger. Ik heb recent nog naar een video van een parcours uit 1987 gekeken, de video toen ik de Grand Prix met Apollo won, en de toegestane tijd wad toen 102 seconden. Tegenwoordig wordt er van ruiters verwacht dat ze in dezelfde arena, met hetzelfde aantal sprongen, op 82 à 84 seconden kunnen rondspringen. Je moet nu dus gemiddeld 20 seconden sneller zijn 30 jaar geleden. Je ziet ook dat de parcours veranderd zijn: de sprongen volgen veel sneller op elkaar". 

"Mijn once in a lifetime horse is zonder twijfel Big Star. Ik besef ook dat ik in het algemeen veel geluk heb gehad: ik heb altijd goede paarden ter beschikking gehad. Maar Big Star was toch nog een klasse hoger. Hij is enorm speciaal en ben heel blij dat ik de kans gekregen heb om hem te rijden. Toen ik hem voor de eerste keer reed, wist ik al dat hij anders was. Hij was speciaal en ik heb uiteindelijk gelijk gekregen". 

Lees het volledige interview hier

Bron: Rolex Grand Slam