Martin Dockx en Malagueno zorgen voor de magie in Madrid, Rath tweede

Martin Dockx en Malagueno zorgen voor de magie in Madrid, Rath tweede

Er gaat niets boven een overwinning thuis, en vandaag hebben de Spaanse Jose Daniel Martin Dockx en de 13-jarige hengst Malagueno Lxxxiiii het thuispubliek verrukt met een schitterende overwinning in de vierde etappe van de FEI Dressuur Wereldbeker™ 2023/2024 Western European League in Madrid (ESP).


Als vierde van de 13 starters gingen ze de uitdaging aan vanaf het begin van hun Freestyle-optreden door direct over te gaan naar de canterpirouette gevolgd door tempiwisselingen. Hun foutloze piaffe/passage en naadloze overgangen tussen de twee bewegingen verhoogden consequent hun score naar de winnende score van 80.870.

Gisteren moest het duo genoegen nemen met de derde plaats in de Grand Prix achter de Franse nummer twee Morgan Barbançon en Sir Donnerhall ll OLD en de Duitser Matthias Alexander Rath en Destacado FRH aan de leiding. Maar vandaag moest Rath genoegen nemen met de tweede plaats met een score van 79.720, terwijl de Spanjaard Beatriz Ferrer-Salat en Elegance op de derde plaats eindigden met een score van 78.425 en Barbançon op de vierde plaats belandde.

Martin Dockx voelde de verbetering in zijn paard vandaag. "De pirouettes, vooral naar rechts, waren beter, de ontspanning was ook een beetje beter, de wissels voelden meer ontspannen en ik denk dat al die dingen een klein verschil hebben gemaakt tussen gisteren en vandaag - ik ben echt heel, heel blij!", zei hij vanavond.

Overtroffen

Nadat de uiteindelijke winnaars Barbançon's doelscore van 78.030 hadden overtroffen, was het aan de laatste drie om hen in te halen. En met te veel fouten presenteerde de mede-Spanjaard Jose Antonio Garcia Mena en Gladiador Do Lis geen bedreiging met een score van 75.330, hoewel ze sterk eindigden met cijfers van 8 en 9 aan het einde van hun proef.

Rath en Destacado waren het op een na laatste duo, maar konden de 80 procent net niet halen, hoewel Rath zo blij was met de prestatie van zijn 10-jarige hengst dat hij enthousiast klapte na zijn laatste halt. En toen Ferrer-Salat net achter hem eindigde, was het Martin Dockx die het middelpunt van de belangstelling was op de persconferentie na de wedstrijd, die plaatsvond voor een enthousiast en enthousiast publiek.

Dit was pas de vierde Freestyle van Malagueno vandaag. "We hebben er een gemaakt in Aken (Duitsland), een in het Kampioenschap van Spanje, en een vorig jaar in Sicab (Sevilla) en mijn verwachting was dat als ik derde kon worden zoals ik gisteren was in de Grand Prix, het geweldig zou zijn om weer op het podium te staan. Maar vandaag ging de Freestyle echt goed, dus we zijn heel, heel blij en trots op het paard!", zei de 49-jarige Spaanse ruiter.

Hij zei dat Malagueno een lief karakter heeft. "Hij is super aardig en super lief, ik kan mijn kleine dochter op hem zetten, hij is nergens bang voor en toch heeft hij genoeg kracht om Grand Prix te doen - dus hij is heel bijzonder!"

Het paar zat vorig jaar in het Spaanse team op het FEI Dressuur Wereldkampioenschap in Herning (DEN) en op het FEI Dressuur Europees Kampioenschap in Riesenbeck (Duitsland) deze zomer.

"Ik zie nu zo'n verbetering in hem. In het begin was het moeilijk omdat hij altijd te gespannen was, hij is een zeer gevoelig paard met veel kracht en hij wil je alles geven wat hij heeft en soms kan hij de kracht niet controleren. Nu wordt hij meer ontspannen en maakt het voor ons beiden gemakkelijker!", legde Martin Dockx uit.

Ras

Malagueno is een Andalusisch paard, een apart ras ook bekend als een PRE of Puur Spaans Paard (pura raza española) waarvan de geschiedenis helemaal teruggaat tot de 15e eeuw. De volgende uitstap van de hengst zal zijn op Sicab 2023 in Sevilla (ESP) volgende week.

"We moeten daar zijn omdat we een goede vertegenwoordiging van ons ras moeten maken, omdat mensen van over de hele wereld naar deze show komen! Dan zal hij een welverdiende pauze hebben en dan willen we naar de Wereldbeker in Doha (QAT) in februari", zei Martin Dockx.

Verderop ligt een nog grotere ambitie. "Ik zou hem graag naar Parijs willen krijgen (Olympische Spelen 2024), het is een lange weg, maar dit is het doel, ook al zal het heel moeilijk zijn. In Spanje hebben we nu veel paarden met veel kwaliteit en in acht maanden kan er veel gebeuren, maar ik hoop dat we dit doel kunnen verwezenlijken!", voegde hij eraan toe.

De uitslag van vandaag heeft de ranglijst van de Western European League door elkaar geschud, met Rath die opklom naar de vijfde plaats achter mede-Duitser Raphael Netz op de vierde en de Deense Nanna Skodborg Merrald op de derde plaats. Met een aanzienlijke 54 punten is Barbançon gestegen naar de tweede positie, maar de Zweed Patrik Kittel staat nog steeds bovenaan de ranglijst met 68 punten voor de vijfde etappe in Londen (GBR) over drie weken.

Resultaten
Bron: FEI