Julien Epaillard over de Rolex Top 10 finale: "Ik waag mijn kans met Dubai du Cedre, het paard dat me de bronzen medaille gaf op het EK."

Julien Epaillard over de Rolex Top 10 finale: "Ik waag mijn kans met Dubai du Cedre, het paard dat me de bronzen medaille gaf op het EK."

Er zijn nog slechts tien dagen over tot 'D Day' voor de Rolex Top 10 IJRC Final 2023. Het evenement, georganiseerd door de International Jumping Riders Club en gepland op vrijdag 8 december om 21.00 uur, is een van de hoogtepunten van het CHI in Genève, een historisch landmark onder indoor springsportevenementen wereldwijd.

De tribunes zullen zoals gebruikelijk uitverkocht zijn, en het enthousiaste publiek maakt zich klaar om geweldige vibes te uiten voor een super evenement in het Palexpo.

De ruiters voor de editie van 2023 zijn eerder deze maand al aangekondigd, maar de spanning is nog steeds hoog over welke paarden door de topgeplaatste kampioenen zullen worden gekozen.

Oostenrijk (Max Kühner, rk. 8), Groot-Brittannië (Ben Maher, rk. 2), Ierland (Shane Sweetney, rk. 11), Nederland (Harrie Smolders, rk. 9), Zweden (Henrik von Eckermann rk. 1) en de VS (Ken Farrington, rk.3) worden vertegenwoordigd door één ruiter elk in de top tien groep, terwijl Zwitserland (Steve Guerdat rk.5 en Martin Fuchs rk.4) en Frankrijk (Julien Epaillard, rk.6 en Simon Delestre rk.7) hun kansen op succes verdubbelen door twee ruiters op te stellen. Ter informatie: de 'Blues' waren de eersten om hun paarden bekend te maken.

Delestre heeft vier deelnames aan de Top 10 op zijn naam staan en is tweemaal als tweede geëindigd. Zelfs vorig jaar was zijn dubbele foutloze ronde met Cayman Jolly Jumper niet zo snel als degene die de overwinning opleverde voor de onstuitbare Henrik von Heckermann met King Edward.

"In de Rolex IJRC Top 10 van dit jaar zal ik rijden met Dexter Fontenis Z omdat hij echt de fitste is van mijn paarden die ik inschrijf voor topklassen. Het behalen van de leidende positie in de ranglijst voor duo's met hem was de grootste voldoening van het hele seizoen 2023."

Julien Epaillard, die de afgelopen twee jaar snel en gestaag is gestegen in de ranglijst (individuele bronzen medaille op het Europees Kampioenschap in Milaan), haalde de Top 10 voor het eerst in de vorige editie, maar heeft geen goede herinneringen aan die wedstrijd. "Achtste eindigen van de tien was zeker niet wat ik verwachtte. Deze keer, met de keuze tussen Dubai en Donatello, koos ik ervoor mijn kans te wagen met Dubai du Cedre (ph. ©CHI Geneva - scoopdyga.com), het paard dat me de bronzen medaille gaf op het Europees Kampioenschap in Milaan. Ik heb het geluk twee paarden te hebben die beide zo competitief zijn met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024."

De keuzes en strategieën van de andere concurrenten zullen binnenkort worden onthuld. Laten we ons klaarmaken voor een editie om te onthouden en blijf op de hoogte.

IJRC - Weg naar de Rolex IJRC Top 10

Vind alle updates en inzichten om de benadering van de Top 10 naar de finale te volgen op sociale media en de officiële website www.ijrc.org.

DE ROLEX IJRC TOP 10 FINALE 'IN CIJFERS'

2 paarden hebben de wedstrijd twee keer gewonnen: Baloubet du Rouet bereden door Rodrigo Pessoa en Shutterfly bereden door Meredith Michaels-Beerbaum.

2 vrouwelijke ruiters hebben de finale gewonnen: Meredith Michaels-Beerbaum met Shutterfly in 2004 en 2006, en Jessica Kürten met Castel Forbes Libertina in 2007.

5 ruiters hebben het twee keer gewonnen: Ludger Beerbaum, Rodrigo Pessoa, Meredith Michaels-Beerbaum, Steve Guerdat en Kent Farrington.

3 paarden hebben deelgenomen aan 4 edities: Shutterfly bereden door Meredith Michaels-Beerbaum, Silvana bereden door Kevin Staut en Itot du Chateau bereden door Edwina Tops-Alexander.

5 paarden hebben deelgenomen aan 3 edities: Goldfever bereden door Ludger Beerbaum, Gitania bereden door Marcus Ehning, Plot Blue bereden door Marcus Ehning, Hickstead bereden door Eric Lamaze en Chaman bereden door Ludger Beerbaum.

1 paard heeft deelgenomen aan 2 edities: Oostenrijk bereden door Kent Farrington.

5 overwinningen voor Duitsland, het land dat de meeste edities heeft gewonnen.

14 is het hoogste aantal Top 10 Finales waaraan een enkele ruiter heeft deelgenomen: Marcus Ehning, gevolgd door Steve Guerdat, die dit jaar voor de 11e keer zal deelnemen.

4 voormalige winnaars in de finale van dit jaar: von Eckermann, Maher, Guerdat en Farrington. Zeven van de ruiters waren vorig jaar ook finalisten, waaronder Delestre, die na de eerste ronde voor von Eckermann eindigde.Bron: Persbericht
Foto ©CHI Geneva - scoopdyga.com