Harrie Smolders wint 5* GP met Uricas vd Kattevennen: "Hij heeft lang genoeg gewacht op dit succes"

Harrie Smolders wint 5* GP met Uricas vd Kattevennen: "Hij heeft lang genoeg gewacht op dit succes"

Harrie Smolders (Lage Mierde) heeft zondagmiddag in het Zwitserse Sankt Gallen de vijfsterren Longines Grote Prijs gewonnen. Met zijn talentvolle elfjarige hengst Uricas vd Kattevennen bleef de huidige nummer 5 van de FEI wereldranglijst de Zwitser Martin Fruchs bijna een seconde voor in de barrage. TeamNL deed het met Jur Vrieling en Long John Silver 3 N.O.P. op de vijfde plaats goed in deze prestigieuze Grote Prijs. “Vandaag sprong Uricas extra. Hij is in de eerste ronde en in de barrage niet in de problemen geweest.” Voor België kwam enkel Thibeau Spits aan de start.

Thibeau Spits scoorde deze week meerdere keren goede resultaten op Zwitserse bodem en mocht zo ook aantreden in deze slotrubriek van Sankt Gallen. In het zadel van King van Essene (v. Calido I) vielen helaas twee balken op de grond, waardoor het duo genoegen moest nemen met de 25ste plaats. 

Harrie Smolders won in zijn loopbaan al vele Grote Prijzen op vijfsterren niveau. Nog niet eerder won hij die van Sankt Gallen en het was ook de eerste vijfsterren Grand Prix die de kopman van TeamNL met zijn elfjarige Holsteiner hengst Uricas vd Kattenvennen won. Een topprestatie wederom voor de nummer 5 van de FEI wereldranglijst.

“Dat is niet slecht om hier te winnen’”, lacht Smolders. “Vandaag sprong Uricas extra. Hij is in de eerste ronde en in de barrage niet in de problemen geweest. Vorige week in Rome maakte hij zijn debuut in de vijfsterren Nations Cup. Ik voelde vorige maand op het NK dat het er al steeds meer aan zat te komen met Uricas. Ik moest gewoon geduldig en rustig blijven totdat hij het aanbood. En dat was vandaag.”

“Uricas heeft het laatste half jaar heel veel stappen gemaakt”, legt Smolders uit. “En hij is er nu ook echt klaar voor dit niveau. Vorig jaar heb ik hem veel meegenomen om ervaring op te doen. Hij is nu elf jaar oud en had lang genoeg gewacht op dit succes."

In de tweede ronde was Smolders bijna een seconde sneller dan de Zwitserse topper Marin Fuchs en Commissar Pezi. De Brabander pakte de leiding met alleen de Ier Denis Lynch nog te gaan. Die maakte echter een springfout waardoor de winst naar Smolders ging.

Jur Vrieling en zijn machtig springende schimmel Long John Silver 3 N.O.P. kregen in de eerste omloop een tijdfout. Daarmee wisten ze zich zeker van een plaats in de tweede beslissende ronde waarvoor de beste elf combinaties zicht plaatsten. Vrieling wist dat hij zijn positie kon verbeteren door foutloos te blijven. Dat lukte met gemak en de tijd was niet van belang. De plaatsing werd dat wel met enkel nog zes foutlozen uit de eerste omloop na hem. Vier hielden de lei schoon en daarmee werd Vrieling net als vorige week in de vijfsterren Grand Prix van Rome vijfde. Daarmee hoort de combinatie bij de besten van de wereld op dit moment.

Volledige uitslag


Bron: Persbericht KNHS
Foto©: CSIO Sankt Gallen - Katja Stuppia