België eindigt als zevende in Nations Cup Rome, Ierland houdt gastland Italië van de winst

België eindigt als zevende in Nations Cup Rome, Ierland houdt gastland Italië van de winst

Een spannende strijd om de winst van de Nations Cup in Rome leverde onze Belgische ruiters de zevende plaats op. Ierland mocht tegen het gastland Italië uitkomen in een barrage, waar Ierland voor het eerst in de geschiedenis als winnaar uit de bus kwam! Voor ons land zagen we Jérôme Guery, Wilm Vermeir, Nicola Philippaerts en Koen Vereecke aan de start.

Na de eerste ronde stond Zweden op één. Gevolgd door Italië en dan Frankrijk. Belgie stond op zes, Nederland op acht. In de eerste ronde was het enkel Koen Vereecke die een nulronde reed op de dertienjarige hengst, Kasanova de La Pomme (v. Bamako de Muze). Voor Jérôme Guery en Wilm Vermeir werden er vier strafpunten genoteerd, Nicola Philippaerts kreeg het schrapresultaat toegepast op zijn acht strafpunten met Katanga v/h Dingeshof (v. Cardento).

 

Koen Vereecke was met Kasanova de La Pomme de derde combinatie in de ring en de eerste voor België. In deze tweede ronde viel een plank van de derde hindernis naar beneden. Kasanova leek fit met af en toe een bok tussen de hindernissen heen. De rest van het parcours leek geen moeite meer voor het duo, wat hen met vier strafpunten in totaal liet eindigen. Vereecke was zeker niet de enige die de plank afsprong, want menig ruiter ging in de fout op deze hindernis.

 

De Franse Simon Delestre en Cayman Jolly Jumper (v. Hickstead) deden wat ze het best kunnen – snel rijden en foutloos blijven. De elfjarige ruin is een echte ‘clear round machine’ en een grote meerwaarde voor zijn land en ruiter. De Franse combinatie maakte hun springfout van de eerste ronde goed met deze foutloze tweede ronde. 

 

Jérôme Guery en Cristel (v. Diamant de Semilly) verschenen fris in de ring! Het duo ging met vier strafpunten uit de eerste ronde van start en ook voor hen kende de derde hindernis geen genade… De plank viel wederom op het gras. Een jammerlijke fout want verder ging het duo meesterlijk doorheen het parcours, met enkel nog een lichte streling van de balk op de voorlaatste hindernis, die gelukkig bleef liggen.

 

Daniel Deusser en Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek TN) startten eveneens met vier strafpunten uit de eerste ronde. Gebrand op een ronde zonder fouten ging de combinatie vlot over de graspiste. Enkel op de eerste sprong van de driesprong werd het even nipt maar de balk bleef in de lepels.

 

Wilm Vermeir en Iq van het Steentje (v. Toulon) waren gebeten om een nulronde af te leveren voor België. Vermeir begeleidde Iq vlot door het parcours maar bleef licht in z'n werk. Snelle lijnen en korte bochten typeerden hun ronde, wat goed ging tot de voorlaatste hindernis. De laatste oxer van de driesprong zorgde voor vier strafpunten, waardoor België op 16 strafpunten kwam te staan. 

 

Nog negen combinaties te gaan toen de ervaren John Whitaker de pistes betrad. Het boegbeeld van de Britse ruiters zat in het zadel van Equine America Unick du Francport (v. Zandor Z) en bleef foutloos voor zijn land, dat met een totaal van 16 strafpunten afsloot en zo gedeeld zevende stond met België, die nog één ruiter aan de start kreeg.

 

Van de duivel gesproken, daar kwam Nicola Philippaerts met Katanga v/h Dingeshof. Als Nicola voor een foutloze ronde kon zorgen, bleef België gelijk staan met Groot Brittannië op een gedeeld zevende plaats. In de eerste ronde hadden Philippaerts en de dertienjarig merrie met acht strafpunten het hoogste puntenaantal maar dat maakten ze meer dan goed met deze nulronde!

 

De allerlaatste thuiscombinatie in de ring was Giampiero Garofalo. De Italiaan had de teugels van de BWP’er Max van Lentz Schrans (v. Untouched) in handen maar daarbij ook het lot van Italië want het land stond voorlopig op een gedeelde eerste plaats met Ierland en Zweden, die ook acht strafpunten hadden. Het duo deed wat van hen verwacht werd en het publiek was extatisch! Hun team zagen ze sowieso terug in de barrage naast Ierland.

 

Henrik von Eckermann had het lot van Zweden in handen, het hing van hem en Iliana (v. Cardento) af of hun land een startplaats in de barrage zou krijgen. Een onfortuinlijke balk uit de lepels zorgde ervoor dat Zweden met 12 strafpunten van gedeeld eerste zakte naar gedeeld drie. De barrage werd dus met twee landen gereden! 


JUMP-OFF

Michael Pender kwam als eerste aan de start in de barrage. In het zadel van HHS Calais mocht hij de Ierse eer komen verdedigen. De Ier ging in een snel maar tegelijkertijd toch rustig tempo doorheen het parcours en nam daarbij ook risico met een korte bocht naar de stijlsprong. Het duo kon doen wat van hen verwacht werd en bleef foutloos!

 

Francesca Ciriesi mocht op Cape Coral de Italiaanse eer hoog houden maar op de tweede hindernis ging het al mis. De winst was voor Ierland! Hoewel Pender’s tijd zeker nog te verbeteren viel, was deze plank in het gras alles bepalend voor deze Nations Cup.


ALLE UITSLAGEN





Foto©: CSIO di Roma / CSIO5* Piezza di Siena