Zwitserse springruiter Paul Estermann vier jaar geschorst van de sport

Zwitserse springruiter Paul Estermann vier jaar geschorst van de sport

Swiss Equestrian heeft besloten om de ervaren springruiter Paul Estermann voor een periode van vier jaar uit te sluiten van deelname aan paardensportevenementen. Dit besluit volgt na een langdurige rechtszaak waarin Estermann schuldig werd bevonden aan herhaalde opzettelijke dierenmishandeling, zoals vastgesteld door de rechtbank van het kanton Luzern.

De schorsing van Estermann is het resultaat van een proces dat in 2017 begon en culmineerde in november 2022, toen de rechtbank van het kanton Luzern een onherroepelijke veroordeling uitsprak. De rechtszaak, die gericht was op herhaalde vormen van opzettelijke dierenmishandeling, leidde tot een oorspronkelijke voorgestelde schorsing van zeven jaar door de Sanktionskommission van Swiss Equestrian.

Na beroep van Estermann heeft het tuchtorgaan van Swiss Equestrian recentelijk besloten de schorsing te verminderen tot een periode van vier jaar. Deze herziening werd gebaseerd op het oordeel van het kanton Luzern, dat het vergrijp als middelzwaar bestempelde. De voorzitter van het tuchtorgaan, Carl-Gustav Mez, gaf aan dat de herziene beslissing ook rekening hield met verschillende verzachtende omstandigheden, zoals eerder aangegeven door de Sanktionskommission.

Sinds 20 juni 2023 is Paul Estermann al preventief geschorst, en deze periode zal worden afgetrokken van de opgelegde schorsing. Het tuchtorgaan benadrukte echter dat deze beslissing definitief is binnen de verenigingsjurisdictie, maar Estermann heeft de mogelijkheid om binnen 30 dagen in beroep te gaan bij een civiele rechtbank.

Swiss Equestrian's president, Damian Müller, heeft het besluit van het tuchtorgaan geaccepteerd en aangekondigd dat het bestuur een arbeidsgroep zal vormen. Deze groep zal in de komende maanden het verenigingsrecht evalueren, met specifieke aandacht voor ethische kwesties in de brede- en topsport. Müller benadrukte het belang van ethiek bij paarden en atleten als een pijler van Swiss Equestrian. Hij streeft naar de ontwikkeling van de vereniging om deze stevig te positioneren en de paardensport toekomstbestendig te maken, met een nadruk op zerotolerantie voor schendingen van persoonlijke rechten en het dierenwelzijn binnen de vereniging.



Bron: SVSP