Zo hou je drinkbakken en leidingen vorstvrij

Zo hou je drinkbakken en leidingen vorstvrij

Hoewel we geen witte kerst hebben gehad, is de vrieskou wel in ons land. Het is een periode waar je jezelf met al emmers water ziet slepen en alle mogelijke pogingen doet om de leidingen te laten ontvriezen. Wat zijn de mogelijkheden om tijd en vooral energie te besparen tijdens de koude wintermaanden? 

Er zijn zowel producten op de markt waarvoor je diep in de portemonnee moet tasten, maar ook ook simpele oplossingen die nauwelijks geld kosten zijn mogelijk. Waar je ook voor kiest, is geen kwestie van bekijken wat voor jou het beste werkt, maar ook welk budget je tot beschikking hebt. Met deze tips kan je het probleem van je bevroren water alvast zoveel mogelijk tot een minimum reduceren. 

Verwarmen 

We maken een onderscheid tussen producten die je op stal kunt gebruiken en de mogelijkheden die er zijn wanneer je paard constant buiten staat. Het verwarmen of in beweging houden van het water in de leidingen is het belangrijkste aspect. Het ijsvrij houden van waterbakken is een lastig probleem. Reina werkt bij Agradi en geeft inzicht. “Het is namelijk afhankelijk van diverse factoren welk product uitkomst kan bieden. Wij hebben bijvoorbeeld verwarmde automatische kunststof drinkbakken beschikbaar. Dit product is speciaal ontworpen om te voorkomen dat in de drinkbak het water bevriest.” Maar wat nu als er de angst bestaat dat ook de leidingen bevroren raken? Reina: “Deze zelfde drinkbak is er ook mét buisverwarming. Dat betekent dat het water verwarmd wordt al voordat het de drinkbak zelf bereikt.”. Als het snel vriest binnen, dan zullen staleigenaren eerder kiezen voor een exemplaar met buisverwarming dan in het geval van een goed geïsoleerde stal.”

Circulatiesystemen installeren 

De opties die je hebt op vlak van circulatie, en dus het water in beweging houden zijn niet al te ingewikkeld. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een circulatie unit. Met zo’n circulatie unit zorg je ervoor dat het water door de leidingen blijft stromen, een rondpompsysteem dus. Doordat het water in beweging blijft, zal het veel minder snel bevriezen." Deze oplossing is volgens Reina ideaal voor grotere stallen, die veel paarden en dus ook veel drinkbakken hebben. Zij zullen sneller deze optie overwegen dan het kiezen voor een losse drinkbak. 

“Een soortgelijk systeem bestaat ook voor buiten. Denk aan thermo drinkbakken. Dat zijn geïsoleerde drinkbakken die voorzien zijn van een dubbele wand met foam vulling. Het water blijft hierin circuleren, waardoor het niet bevriest. Het voordeel hiervan is, is dat er geen elektriciteit voor nodig is. Handig wanneer je je paard 24/7 buiten hebt staan bijvoorbeeld. Maar je kunt voor gebruik op de weide ook denken aan een grote langwerpige drinkbak waar flink wat liter water in kan. Deze beschikt over een ingebouwd verwarmingssysteem. Ja, hiervoor heb je wél elektriciteit nodig.”

Enkele andere opties om bevriezing te voorkomen: 

  • Kacheltje plaatsen in de stal. Let hierbij op veiligheid, voldoende frisse lucht en dat het niet te warm wordt in de stal
  • Infraroodlicht richten op de leiding om deze te verwarmen. Extra tip: Plaats een bakplaat achter de leiding, zodat het licht dat er normaal langs zou gaan nu teruggekaatst wordt op de leiding.
  • Leidingen bedekken met isolatietape

In de wei:

  • Waterbak uit de schaduw halen
  • Verwarmingsdraad in de waterbak plaatsen
  • Beetje zout of druivensuiker in het drinkwater doen
  • Rubber balletje laten drijven in de waterbak
  • Waterbak op laag mest zetten, want mest produceert warmte

Heb je ondanks bovenstaande tips toch angst voor een bevroren leiding? Dan is het altijd een goed idee om de hoofdkraan af te sluiten en de kranen open te draaien. Zo kan het overige water eruit lopen en bescherm je de leidingen tegen uitzettend water. Er zit dan niks anders op dan met emmers water over en weer te lopen. Wanneer je een kuip hebt staan met water dat bevroren is, wacht dan niet te lang met het breken van de ijslaag! 

Bron: Bitmagazine/ Stable Management 
Foto: Photo by David Preston on Unsplash