Vier verdachten zadeldiefstallen gevat en in de cel

Vier verdachten zadeldiefstallen gevat en in de cel

Na een doorgedreven onderzoek is de politie erin geslaagd om vier verdachten op te pakken op verdenking van talrijke diefstallen van paardenzadels in maneges in heel ons land. Bij tientallen feiten werden honderden zadels gestolen, de buit bedraagt enkele honderdduizenden euro’s. “150 zadels en 35.000 euro werd teruggevonden in een manege in het Antwerpse, maar vele goederen zijn wellicht in het buitenland verhandeld”, zegt Patty ’T Jonck van het parket van West-Vlaanderen.

Sinds eind vorig jaar was er een ware plaag in gans het land. Die begon in de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen en deinde na Nieuwjaar uit naar West-Vlaanderen. Vele maneges kregen dieven over de vloer die het gemunt hadden op paardenzadels. Sommige daarvan waren speciaal op maat gemaakt en kosten meer dan 5.000 euro per stuk. Hoeveel feiten er precies gepleegd werden wordt nog in kaart gebracht. In ieder geval werden honderden zadels gestolen en bedraagt de buit honderdduizenden euro’s. De politie is er nu in geslaagd de dieven een halt toe te roepen. (lees verder onder de foto)

“De federale gerechtelijke politie (FGP) in West-Vlaanderen, met ondersteuning van de centrale diensten, voerde maandenlang minutieus onderzoek om de modus operandi in beeld te brengen”, zegt Patty ’T Jonck van het West-Vlaamse parket. “De speurders stelden vast dat er over heel België feiten werden gepleegd door verdachten van Roemeense afkomst zonder vaste verblijfplaats. De feiten werden ’s nachts begaan, meestal na gerichte voorverkenningen. De buit werd quasi onmiddellijk overgebracht naar een manege in de provincie Antwerpen.” (lees verder onder de foto)

In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen de speciale eenheden van de federale politie op heterdaad tussen op de verdachten van de diefstallen. “Twee personen werden opgepakt in Henegouwen”, vervolgt ’T Jonck. “De tussenkomst werd woensdagmorgen verdergezet in de Kempen. Ook de vermoedelijke helers werden toen gearresteerd en in hun manege en woning werden ca. 150 paardenzadels en ca. 35.000 euro in beslag genomen.”

“Allicht zijn vele gestolen goederen in het buitenland verhandeld. Specialisten van de politie te paard leverden bijstand bij de interventie in de stallen, bij het verplaatsen en manipuleren van paarden en zorgden voor een eerste voerronde in afwachting van de vaste verzorgers. De aanwezige fokmerries, veulens en sportpaarden vergen immers een heel omzichtige aanpak.” De verdachten worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.
Een van de slachtoffers was professioneel springruiter Perry Geryl (42) van North Sea Stables in Oostduinkerke. Daar werden dinsdagnacht 28 februari in totaal veertien zadels gestolen. De buit daar alleen bedroeg al 75.000 euro. “Ik ben opgelucht te horen dat de daders opgepakt zijn”, reageert Perry.

“Dit was maandenlang toch hét gespreksonderwerp onder manegehouders. Iedereen kende wel iemand die slachtoffer was of werd het zelf. En iedereen nam beveiligingsmaatregelen. De laatste maanden werd het wel kalmer, al is een vriend van me in Wervik vorige week nog bestolen. Hij raakte twee zadels kwijt. We hopen nu maar dat de politie alles in kaart kan brengen. En dat we onze zadels terugkrijgen, al hopen we daar best niet te veel op.”

Het gerecht roept eigenaars van gestolen paardenzadels op om zich te melden bij de politie. Daarbij is het belangrijk de datum van de diefstal en een beschrijving, foto’s of aankoopfactuur van de zadels mee te geven.


Bron: Nieuwsblad