Winter is coming: tips voor koude dagen

Winter is coming: tips voor koude dagen

Het staat nu al vast dat het volgende week erg koud wordt. Tegen het eind van volgende week zou schaatsen zelfs mogelijk zijn dus dan weet je dat het stevig gaat vriezen. Maar hoe kan je je paard warm en gezond houden als het kouder wordt. Hierbij alvast enkele tips voor koudere dagen! 

'Zwakkere paarden'

Heb je een ouder of jonger paard, een pony die met gezondheidsproblemen kamp of een paard dat in het algemeen in minder goede conditie is? Leg hem dan een extra dik deken op. Zo is het makkelijker voor deze kwetsbare paarden om zichzelf warm te houden. 

Koud water

Als je paard enkel toegang heeft tot extreem koud water, zal hij minder drinken waardoor de kans op koliek groter wordt. Het kan daarom een goed idee zijn om warm water toe te voegen aan het drinken van je paard. Meng goed en controleer of het water niet te warm is. 

Goed opwarmen

Tijdens koude dagen hebben paarden vaker last van stijve spieren. Neem daarom, zeker als het vriest, voldoende tijd om je paard goed op te warmen en af te koelen. Op die manier verminder je het risico op spier-, pees- en gewrichtspijn.

Vermijd rijden op harde ondergrond

Een harde ondergrond, die uiteraard vaker voorkomt tijdens vriesdagen, kan voor blessures bij je paard zorgen. Onder andere gewrichtsontstekingen treden vaker op bij een harde ondergrond. Beperk de tijd dus of vermijd het rijden op een harde bodem, zeker bij paarden die last hebben van stijfheid of artritis. 

Astma

Trainen in koude lucht kan de luchtwegen irriteren. Voor paarden met astma is het dus aangewezen om niet te vroeg in de ochtend te trainen of als het kouder is dan 0°C. 

Ruwvoer

Voldoende ruwvoer is dé sleutel om je paard tijdens koud weer gelukkig en gezond te houden. Zorg ervoor dat je paard altijd hooi ter beschikking heeft, zodat hij voldoende energie heeft om zichzelf warm te houden. 


Bron: Bitmagazine