WBFSH schept duidelijkheid in wie de rechtmatige fokker van een paard is

WBFSH schept duidelijkheid in wie de rechtmatige fokker van een paard is

Met de voortdurende evolutie van de fokkerijsector en de opkomst van nieuwe foktechnologieën, evenals veranderingen in de Europese wetgeving, is het noodzakelijk gebleken om de definitie van de rechtmatige fokker van een paard te heroverwegen. De World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) heeft daarom een voorstel ingediend om deze definitie te herzien.


Achtergrond

De fokkerij van paarden is in de loop der jaren ingrijpend veranderd. Fokkers hebben nu de mogelijkheid om te kiezen in welk stamboek ze hun veulens willen registreren, en de handel in embryo's over internationale grenzen is aanzienlijk toegenomen. Bovendien is het gebruik van draagmoeders voor gespoelde of met ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) tot stand gekomen embryo's wijdverbreid geworden. Een bijkomende ontwikkeling is dat veel stamboeken niet langer dekcertificaten vereisen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot de behoefte aan een herziening van de definitie van wie de rechtmatige fokker van een paard is.

Voorstel van het WBFSH

Het WBFSH heeft een voorstel ingediend om de definitie van de fokker van een paard aan te passen. Het voorstel luidt als volgt:

Een persoon wordt geregistreerd als de fokker van een veulen in een stamboek indien die persoon, die de genetische match heeft gekozen, het veulen nog steeds in eigendom heeft op het moment van geboorte. Als de fokker de drachtige merrie heeft verkocht of het embryo voor de geboorte heeft overgedragen en als hij zichzelf wil laten registreren als de fokker, moet hij een overeenkomst sluiten met de nieuwe eigenaar. Deze nieuwe eigenaar, die verantwoordelijk is voor de geboorte van het veulen, moet het stamboek op de hoogte stellen van de geboorte en het veulen registreren.

Het stamboek dat als eerste wordt verzocht om het veulen te registreren, dient een duidelijke bevestiging te verkrijgen van de persoon of entiteit die het verzoek tot registratie indient. Dit is nodig om vast te stellen welke persoon of entiteit gerechtigd is om als de rechtmatige fokker van het veulen te worden geregistreerd.



Bron: WBFSH